aktuálně: 41 uzavírek, 29 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Do GPS půjdou aktuální dopravní informace

24. července 2008

Aktuální informace na cestě až do vaší GPS navigace. To není hudba budoucnosti, ale realita, která by mohla fungovat ještě v letošním roce. Nicméně má to jednu podmínku - vaše navigace musí podporovat službu RDS-TMC. Informace bude distribuovat síť Českého rozhlasu.

Systém by měl řidičům poskytovat dostatek informací k přizpůsobení trasy aktuální dopravní situaci na českých silnicích. Navigační zařízení mohou zvolenou trasu změnit i zcela automaticky, pokud jim to uživatel povolí.

Podle Zváry bude řidičům k dispozici celá řada informací od aktuálních dopravních nehod a uzavírek přes tvořící se kolony až po informace o počasí a stavu vozovky.

Data do systému dodává z padesáti procent Centrum dopravních informací Policie ČR, hasiči a další složky integrovaného záchranného systému. K dispozici budou také kamery, meteorologické stanice a čidla na měření hustoty provozu.

Přispět mohou i samotní motoristé. Kamerový systém, síť meteostanic a čidla mají do konce příštího roku lemovat nejvytíženější dálnici D1. Projekty pro ostatní dálnice se připravují.

-ric- ; (Idnes)

Další články

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >

Jak může správný výběr motorového oleje ovlivnit výkon a životnost motoru?

Žádné auto bohužel není nesmrtelné a jakmile přijde jeho čas, je nutné ho vyměnit za jiné. Správnou péčí ale můžete životnost svého oblíbeného vozu prodloužit.

zobrazit článek >

Důležité doplňky pro dům a zahradu

Domov a zahrada jsou pro mnohé z nás oázou klidu a pohody. Usilujeme o to, aby se tam cítili komfortně a aby nám tam nic nechybělo. Na co obvykle zapomínáme?

zobrazit článek >