aktuálně: 41 uzavírek, 18 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Ropa je údajně předražená, přesto hrozí cena až 250 dolarů za barel

17. června 2008

Ropa v posledních týdnech lámala jeden rekord za druhým, přesto může být ještě mnohem dražší. Podle ruského Gazpromu by mohl barel ropy stát v roce 2009 až 250 dolarů.

Podle odborníků je to ale nesmysl a podle analýz je již nyní ropa značně nadhodnocená. Kolem nedostatku ropy se totiž vytvořily fámy, které jsou neustále přiživovány a proto jde cena strmě vzhůru.

Spekulovat se začalo po vypuknutí americké hypoteční krize. Investoři se totiž více než o akcie a cenné papíry začali zajímat o komodity. Zběsilá jízda ropy je jedním z výsledků.

Ceny ropy překonaly minulý týden hranici 139 dolarů za barel. Poté klesly, ale zatím se stále drží nad úrovní 130 dolarů za barel.

Pro motoristy to značí zatím to, že nafta ani benzín nijak prudce zdražovat nebudou, ovšem jaká by byla cena jednoho litru pohonných hmot, pokud by barel ropy stál 250 dolarů, je absolutně neodhadnutelné…

Richard Vlček (Internet)

Další články

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >

Co byste měli vědět o pneumatikách Bridgestone a proč jsou skvělou volbou?

Bridgestone, světový lídr v produkci pneumatik, nabízí špičkovou technologii a inovace v rámci pneu pro osobní vozy, SUV a 4x4. Tady se podíváme na to co je značka Bridgestone vlastně zač, jaké pneu nabízí a co za výhody přináší řidičům, kteří hledají spolehlivost, bezpečnost a výkon.

zobrazit článek >

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >