aktuálně: 37 uzavírek, 28 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Nepříznivá nehodová bilance

26. května 2011

Po relativně úspěšném roku 2010, kdy počty usmrcených osob dosáhly minima od roku 1961, a kdy počet usmrcených klesl oproti roku 2009 o téměř 10%, přichází vystřízlivění v podobě nepříznivé bilance následků nehod v začátku letošního roku.

Nejvíce usmrcených zaznamenáváme zatím při únorových nehodách, kdy zemřelo 51 osob, tj. o 21 osob více, než v roce 2010. Více usmrcených evidujeme také při lednových (o 3 osoby) a dubnových (o 1 osobu) nehodách. Celková bilance prvních čtyř měsíců není příznivá. Počet usmrcených je vyšší o 23 osob, což představuje téměř 14 % navýšení.

Nehodovou bilanci nevylepšuje ani měsíc květen. Za 23 květnových dní zahynulo již 37 lidí. To je o 6 osob více než ve stejném období loňského května. Tragicky se statistik zapíše včerejší den (23. 5.), kdy při nehodách zahynulo podle předběžných údajů 7 osob. Od začátku roku do 23. května zahynulo na silnicích podle předběžných údajů již 225 lidí, tj. o 15,4% více, než v loňském roce. Porovnání nehodovosti od roku 2005 najdete v přiložených grafech.

Zatím nejtragičtějším dnem letošního roku byla středa 9. února, kdy zahynulo 9 lidí, z toho 6 při nehodě u Prostějova (mimochodem nejtragičtější nehoda od 13. 2. 2008, kdy zahynulo 8 lidí u Slaného). Druhé místo této pochmurné statistiky patří již zmíněnému pondělku 23. května, kdy bylo usmrceno 7 lidí (z toho bylo 5 řidičů automobilů, 1 řidič motocyklu a jeden cestující v trolejbusu). V souvislosti s tímto dnem dominovala příčinám nepřiměřená rychlost jízdy a nedání přednosti v jízdě.

Dosavadní nehodové následky signalizují malou přizpůsobivost řidičů často se měnícím podmínkám (především stavu povrchu komunikace). S tím úzce souvisí i neadekvátní rychlost jízdy, která provází většinu tragických nehod v tomto období.

-ric- ; PČR

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >