aktuálně: 37 uzavírek, 2 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Jänner Rally opanovaly vozy Škoda

9. ledna 2012

Úvodní podnik Mistrovství Evropy a současně Mistrovství České republiky - Jänner rally v okolí rakouského Freistadtu, zcela opanoval tým ŠKODA Motorsport a vozy Fabia Super 2000. Vítězi se po dramatickém průběhu stala posádka Jan Kopecký/Pavel Dresler z továrního týmu ŠKODA Motorsport, druzí skončili jejich týmoví kolegové Juho Hänninen/Mikko Markkula.

Na čtvrté pozici se o pouhých 0.2 sekundy za třetím Beppo Harrachem umístil Raimund Baumschlager s privátní Fabií Super 2000. Soutěž byla charakteristická náročnými zimními podmínkami, hustým sněžením a tratí pokrytou ledem.

Soutěž se jela od samého počátku v typicky sněhových podmínkách - tratě byly často zasněžené a pokryté ledem, což představovalo náročnou výchozí pozici zejména pro jezdce, kteří startovali do rychlostních zkoušek mezi prvními. Po celou rally se s tímto faktem potýkal zejména Juho Hänninen z továrního týmu ŠKODA Motorsport startující s číslem jedna. Hänninen předvedl v první etapě úchvatný finiš, když se z 16. pozice po první rychlostní zkoušce probojoval až do průběžného vedení. To však v druhé etapě kvůli vytrvalému sněžení neudržel, neboť - jako nejrychlejší jezdec prvního dne - vyjel na zasněženou a zledovatělou trať opět jako první a ztrácel tak „čištěním“ tratě drahocenně vybojované vteřiny. Jeho konečné druhé místo je tak v těchto podmínkách skvělým počinem. I druhý pilot továrního týmu Jan Kopecký, který startuje v letošní sezoně s novým spolujezdcem Pavlem Dreslerem, se po celý první den potýkal se startovním pořadím daným nízkým startovním číslem. Přesto se z průběžné páté příčky v páteční etapě posouval pořadím vzhůru a první den končil na třetím místě. Druhý den pokračovali Kopecký s Dreslerem v nastoleném rytmu a v sobotní třetí rychlostní zkoušce se dostali do vedení, které od té doby již nepustili.

Michal Hrabánek, šéf týmu ŠKODA Motorsport: „Na Jänner rally jsme startovali poprvé a potvrdilo se, že se jedná o nepředvídatelnou a obtížnou zimní soutěž. Dosažený výsledek v podobě prvních dvou míst je dobrým startem do nové sezony.“

Jan Kopecký: „Celá soutěž se jela v obtížných podmínkách, náš výkon postupně gradoval. Rád bych poděkoval celému týmu za perfektní přípravu vozu, s novým spolujezdcem Pavlem Dreslerem slavíme hned zkraje první společné sezony vítězství na těžké soutěži.“

Juho Hänninen: „Do druhého dne soutěže jsme vstupovali na vedoucí pozici, nicméně vzhledem k hustému sněžení se toto negativně projevilo na našich časech. Jinak je Jänner rally náročná a pěkná soutěž a tak je třeba brát druhé místo jako solidní umístění.“

Jänner Rally byla rovněž svědkem slavnostního vyhlášení vítězů zónového Mistrovství Evropy 2011. V hodnocení zóny jihozápadní Evropy získala celkové vítězství posádka Juho Hänninen/Mikko Markkula z továrního týmu ŠKODA Motorsport, třetí příčku obsadili jejich týmoví kolegové Jan Kopecký/Petr Starý.

Škoda Motorsport

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >