aktuálně: 37 uzavírek, 2 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Škoda byla honorována dvojnásobným vítězem IRC

2. prosince 2011

Škoda a piloti vozu Fabia Super 2000 byli v Paříži oficiálně honorováni šampiony letošního ročníku šampionátu Intercontinental Rally Challenge (IRC). Škoda letos dominantním způsobem zvítězila podruhé za sebou v hodnocení značek, Andreas Mikkelsen se s Fabií Super 2000 stal šampionem mezi jezdci.

Ilustrační foto

Na druhém a třetím místě skončili další piloti Fabií - Jan Kopecký a Juho Hänninen. K tomu získala posádka týmu Red Bull Škoda Hänninen/Markkula poprvé v historii titul mistrů světa kategorie SWRC. Jubilejní rok 2011, kdy značka slaví 110let motoristických aktivit, se tak stal nejúspěšnějším rokem v historii Škoda Motorsportu.

Piloti vozu Škoda Fabia Super 2000 opanovali v letošním ročníku IRC osm z celkových 11 soutěží, ve 3 z nich dokonce obsadili všechny stupně vítězů (Azorské ostrovy, Barum Rally, Kypr). Mikkelsen triumfoval ve Skotsku a na Kypru, Kopecký na Barum Rally a v Maďarsku, Hänninen na Kanárských ostrovech, Ukrajině a Azorských ostrovech a Loix v Belgii. Andreas Mikkelsen zároveň vyhrál nejvíce rychlostních zkoušek ze všech pilotů právě skončeného ročníku - 38.

Michal Hrabánek, šéf týmu Škoda Motorsport, uplynulou sezonu hodnotí: „Rok 2011 byl fantastický pro celou značku Škoda. Obhájili jsme vítězství ve značkách v šampionátu IRC, Andreas Mikkelsen a Ola Floene získali s tovární Fabií Super 2000 titul mezi jezdci, posádka Hänninen/Markkula vybojovala pro Škodu historicky první titul mistrů světa v kategorii SWRC. Úspěchem jsou i vítězství ve 4 národních šampionátech (Česká Republika, Slovensko, Bulharsko a Slovinsko). Letošní sezonu musíme hodnotit jako maximálně úspěšnou, celý tým zaslouží obrovské uznání.“

Andreas Mikkelsen, šampion IRC 2011: „Chtěl bych poděkovat celé značce Škoda za fantastickou možnost být součástí špičkového týmu se skvělým vozem a top zázemím. Stále nemohu uvěřit, že jsem důvěru ve mně vloženou mohl splatit titulem už v první profi-sezoně. Už se nemohu dočkat sezony další, ve které se pokusíme jako první v historii IRC titul obhájit.“

Juho Hänninen, mistr světa SWRC 2011, šampion IRC 2010 a v letošním roce třetí v IRC: „Splnili jsme si s Mikkem tento rok náš sen zvítězit v mistrovství světa, což byl náš hlavní cíl. Účast v IRC nebyla pravidelná, proto můžeme být s třetím místem rovněž spokojeni. Jsem rád, že jsme pomohli týmu k titulu mezi značkami IRC.“

Jan Kopecký, potřetí za sebou vícemistr IRC: „Určitě jsem trochu zklamaný, letos jsme byli titulu opravdu blízko, chyběl nám pouhý bod. Ale nebudeme žehrat nad osudem. Druhé místo v tak silné konkurenci je určitě dobrým výsledkem.“

Závěr sezony týmu Škoda Motorsport bude korunován o nadcházejícím víkendu na prestižním setkání mistrů motoristických disciplín, závodu Race of Champions v německém Düsseldorfu. Za tým Škoda Motorsport se jej zúčastní oba piloti, Jan Kopecký i Juho Hänninen a to jak v sobotním klání národů, tak v nedělním závodu jednotlivců. Automobilka poskytne do závodu čtyři vozy Fabia Super 2000. Účast na Race of Champions je dalším vrcholem v jubilejním roce 110 let aktivit motosportu značky Škoda.

-pr-

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >