aktuálně: 37 uzavírek, 3 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Na startu Skotské rally Kopecký i Hänninen

7. října 2011

Letošní šampionát IRC se blíží do finále. Zbývají dvě soutěže a obě slibují, s ohledem na systém hodnocení, napínavou podívanou a bitvu o každý metr trati. Bodový účet za skotskou rally je hodnocen násobkem 1,5 a tak má každé umístění o polovinu větší cenu než na předešlých soutěžích.

Tým ŠKODA Motorsport se na start postaví v plném složení s úřadujícími šampiony IRC Hänninenem s Markkulou a lídry letošního šampionátu, posádkou Kopecký - Starý. Tovární tým doplní ŠKODA UK Motorsport, pro který je domácí soutěž se stále se zlepšujícím Andreasem Mikkelsenem velkou výzvou.

Po třech asfaltových soutěžích se šampionát IRC vrací na šotolinový povrch na úpatí skotské vysočiny. Už tak náročná rally představuje díky koeficientu 1,5 velké lákadlo a slibuje souboje na ostří nože. Výrazným způsobem tak 15 skotských rychlostních zkoušek a 200 ostrých kilometrů promluví do celkového hodnocení soutěže jak mezi jezdci, tak mezi značkami. V šampionátu není ještě zdaleka vše rozhodnuto, a o to více na výsledku ze Skotské rally záleží. Důležitou roli určitě sehraje klid a rozvaha, protože se dá hodně získat, ale také ztratit.

Jan Kopecký, lídr šampionátu IRC, před Skotskou rally říká: „Skotsko je pro nás velkou neznámou, nikdy jsme tam nestartovali. Pojede se na šotolině se kterou máme letos jen jednu zkušenost (Azory), přesto se pokusíme jet co nejrychleji a odvézt si co největší počet bodů.“

Juho Hänninen, loňský šampion IRC a vítěz Skotské rally 2010, přidává: „Na skotskou soutěž máme ty nejlepší vzpomínky, určitě bychom s Mikkem rádi zopakovali loňské umístění, předně však chceme pomoci týmu. Skotsko je nádherná země, těším se opět na atmosféru IRC.“

Skotská rally společně s poslední soutěží na Kypru (3.-5. listopadu) představuje absolutní vrchol šampionátu IRC. Systém bodového hodnocení zajišťuje násobek zisku na obou soutěžích, takže v konečném důsledku se vlastně jedou ne dvě, ale tři a půl soutěže.

-pr-

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >