aktuálně: 37 uzavírek, 9 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Honza Černý nedokončil Rally de France

3. října 2011

Česká posádka bojující ve WRC Academy o další body do celkového hodnocení poháru mladých a nadějných soutěžních jezdců, kam byli Češi zařazeni spolu s dalšími pěti posádkami z Pirelli Stars Driver, ve Francii nedokončil soutěž mistrovství světa.

V průběhu první etapy se nedařilo posádce dosahovat časů, které by ji uspokojily a přes veškerou snahu se nebyli schopni přiblížit špičce WRC Academy, kde všichni závodí s identickými vozy Ford Fiesta R2. V posledním servisu dne se po připojení jejich vozu na počítač ukázalo, že motor Fiesty není v dobré kondici a mechanici závadu identifikovali jako vadný snímač otáček. Snímač byl vyměněn, ale jak se následně projevilo v první rychlostní zkoušce v sobotu, nebyla to pravá příčina problému a motor Fordu stále nejel tak, jak by měl. V následující rychlostní zkoušce navíc při brzdění do jedné ze zatáček povolilo rameno zavěšení předního kola, z něhož vypadl čep, který jej drží na správném místě. Posádka musela s kulhajícím vozem na místě na dlouhé minuty zastavit a ze závodu odstoupit. Po provizorní opravě se Honzovi s Pavlem podařilo dojet do vzdáleného remote servisu, kde svůj vůz předali mechanikům.

„Jsme z průběhu závodu zklamaní. Dlouho nám trvalo, než jsme přišli na to, že motor nejede jak by měl a tím jsme ztráceli čas. Závadu se navíc nepodařilo odstranit a bude potřeba asi podrobná kontrola motoru v dílnách M-Sportu. Završením všeho bylo upadnutí ramena na druhé rychlostní zkoušce ve druhé etapě. Chtěl bych moc poděkovat českému soutěžákovi Pavlu Přibylovi, který byl na místě našeho odstoupení jako divák a hodně nám pomohl s následnou provizorní opravu. Respektive se pod auto sám vrhl a začal na něm dělat. Moc nám to pomohlo a mohli jsme pak alespoň dojet s autem do servisu,“ popisuje šťastnou shodu náhod při odstoupení na Francouzské Rally Honza Černý.

Mladíkům z České republiky se bohužel nepodařilo dokončit náročnou, asfaltovou rally ve Francii, ale během první etapy získali znovu velké množství poznatků o tom, jak se v mistrovství světa závodí a poznali i zdejší charakter tratí. To je pro posádku na startu její kariéry velmi důležité.

„Ve Francii jsme odstoupili kvůli problémům s technikou, ale to prostě k rally patří. Technické problémy nebo havárie měly i nejrychlejší z WRC Academy. Jede se opravdu hodně rychle, ve vysokém tempu, protože dobrých jezdců je ve WRC Academy hodně a technika je vyrovnaná. Takovéhle závodění nás ale baví a nutí nás to se zlepšovat a hledat další cesty k tomu být rychlejší. Po návratu do ČR se pomalu začneme chystat na další sprint, kde odstartujeme s Renaultem Clio R3, tak to snad tentokrát bude bez technických problémů,“ uzavírá Honza Černý, který současně předeslal svůj start při Rallysprintu v Jeseníkách. Další soutěží Honzy Černého a Pavla Kohouta v MS bude až listopadová Rally ve Walesu.

Petr Eliáš

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >