aktuálně: 37 uzavírek, 2 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Tomáš Kostka se těší na start na Barumce

25. srpna 2011

Čerstvý držitel okruhového titulu mezinárodního mistra České republiky pro rok 2011 Tomáš Kostka se po roce opět vrací na místo činu, tedy na tratě zlínské Barumky. Na nadcházející soutěži Mediasport MMČR v rally a seriálu IRC bude startovat se Škodou Fabia S2000 v barvách RUFA Clubu.

V minulém týdnu Tomáš na Slovakia Ringu vybojoval svůj druhý mezinárodní titul, když letos vyhrál celkem osm sprintů v Divizi 4. O nadcházejícím víkendu si však bude měřit síly se zcela jinými soupeři, než na které je zvyklý z evropských okruhů. Tedy se špičkou domácího rallyového šampionátu a také s elitou seriálu IRC.

„Z okruhového auta budu muset přesednout do soutěžní Fabie S2000, což je něco úplně jiného, ale má to čtyři kola a volant, takže je to pořád auto,“ usmívá se Tomáš Kostka. „A i s tímto autem se samozřejmě budeme snažit zajet při Barum rally co nejlepší výsledek.“

„V uplynulých dnech jsme absolvovali dva testy, poslední z nich toto úterý. Loni jsem měl možnost řídit první verzi Fabie S2000 a teď budu mít k dispozici druhou evoluci. Musím říci, že nové auto je o hodně vepředu. Je výrazně klidnější, čitelnější a mnohem lépe se mi ovládá. Na náročné a úzké trati trati, která se charakterem podobala Pindule, jsme hlavně odzkoušeli různá nastavení podvozku, protože z okruhového auta jsem přeci jen zvyklý na něco zcela odlišného,“ popisuje Tomáš své první dojmy se svým novým sportovním nářadím.

V minulosti zlínského pilota navigoval zkušený Jan Krečman, letos bude vedle něj na horkém sedadle spolujezdce sedět Vít Houšť. „S Víťou pojedeme třetí společný závod. Poprvé jsme spolu absolvovali loňskou Barumku a poté ještě Mikulášskou rally ve Slušovicích. Naše spolupráce fungovala bez problémů a věřím, že tomu tak bude i letos,“ říká Kostka, který tuto sobotu oslaví své 27. narozeniny.

„Loňská Barum Rally se nám povedla nad očekávání dobře. Musím ale přiznat, že k tomu dopomohly i problémy a odstoupení velkých favoritů soutěže, na druhou stranu se ani nám nevyhla pořádná krize, která ale skončila nakonec šťastně. Ale musím říci, že deváté místo absolutně jsem nečekal ani omylem,“ ohlíží se za loňským ročníkem Barum Czech Rally Zlín.

„S opakováním loňského výsledku moc nepočítám. Zase tak dobrý soutěžák přeci jenom nejsem,“ dodává Tomáš a pokračuje: „Letos bude asi opět hodně důležité počasí, z horka, které je předpovídáno, moc nadšen nejsem, ale uvidíme. Naší prioritou je dojet až do cíle, nerozbít auto a podat na trati solidní výkon.“

Dosavadní výsledky Tomáše Kostky z jeho sporadických startů na automobilových soutěžích naznačují, že pokud by se rozhodl pro přestup do této disciplíny, určitě by se mohl pohybovat na čele domácího šampionátu. „Rally by mě určitě lákaly, ale na druhou stranu jsem vyrostl jako okruhář a dokáži se tímto sportem uživit. Ale nemůžu vyloučit, že bych se na rally přeci jenom jednou dal, svým způsobem je to přístupnější a někdy i dosti zajímavější disciplína,“ uzavírá trochu tajuplně Tomáš Kostka.

AutoSport.CZ

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >