aktuálně: 37 uzavírek, 1 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Klid před bouří

27. května 2011

Ten titulek platí doslova, protože finální přípravy, seznamovací jízdy a vše kolem probíhá na Rallye Český Krumlov v naprostém pořádku. 28 hodin před startem je klid. Ale zítra? Otázka pro jezdec, pořadatele, diváky i meteorology.

V současné době jsou už všechny soutěžní trasy vyznačeny a připraveny, finální detaily doladí vedoucí RZ a jejich traťoví komisaři až těsně před uzavřením, to znamená hodinu před průjezdem prvního vozidla.

Z původně přihlášených posádek se pro mistrovství republiky omluvily tři. Se startovním číslem 28 neuvidíme Lubomíra Minaříka s Janem Ryšánkem v Renaultu Clio R3, stejně tak Petra Kačírka a Jaroslava Jugase v subaru, které mělo dostat číslo 34 a konečně nepřijedou ani Ondřej Bisaha a Daniel Janalík s Hondou Civic VTi s číslem 58. Startovní listina soutěže historiků je proti předpokladům ochuzena o čtyři omluvené posádky, všechny se škodovkami.

Podle informací tajemníka soutěže Jiřího Venuše si první itinerář k seznamovacím jízdám vyzvedli domácí Jiří Sojka a Jaroslava Roučková, za nimi pak všichni ostatní S výjimkou Oleksije Tamrazova a Ivana Germana z Ukrajiny, o nichž - a jejich Fordu Fiesta S2000 - není nic známo. Neomluvili se ani nepřijeli. Totéž platí o posádce historické Škody 1000 MB Milana Liška a Petra Lucáka. Rally Legendy odstartují v plném počtu.

Pohled do meteorologických předpovědí říká, že zítra by mělo přes den pršet. Už ne asi večer přímo na závody, ale silně promáčené tratě určitě nestačí v lesních úsecích vyschnout. Noční průjezdy na vložkách s vytahaným blátem jsou už teď tíživou můrou mnohých jezdců.

Na průběh seznamovacích jízd zatím nepřišly stížnosti z žádné strany, všichni si počínají ukázněně. Možná i proto, že jízdní řád je tentokrát volný a každý si může trénovat kdy chce a jak chce. Samozřejmě s omezením na tři průjezdy, což hlídají tři kontrolní body na každém úseku. Vždycky na startu, uprostřed a na konci se tu podepisují do tréninkových výkazů.

Největší pozornost budí nová erzeta na Lipně. Je hodně těžká a podle některých jezdců bude možná i rozhodovat. Že by převzala roli Malont? V každém případě bude pro všechny diváky nesmírně zajímavá. I proto, že tu jsou připraveny na celou sobotu zajímavé bonusy.

Hodně důležitou roli sehrají i tentokrát týmoví meteorologové. Kdo bude mít v tomto ohledu nejlepší informace, získá nesporné výhody. Dokonce se dá říci, že mohou i rozhodnout, protože intervaly mezi servisy, kde je možné přezout, jsou hodně dlouhé.

V každém případě je už teď jasné, že v Českém Krumlově půjde o hodně a napětí v Jižních Čechách vrcholí. Kdo nepřijede, bude mít čeho litovat.

Vladimír Dolejš

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >