aktuálně: 37 uzavírek, 5 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Václav Pech jun. počtvrté zvítězil na Saturnus Rallye

18. května 2011

Česká posádka Václav Pech jun. - Petr Uhel, která ve Slovinsku plnila reprezentační povinnosti, si z Ljubljaně odváží poháry za celkové první místo v Saturnus Rallye, k nimž přidali historický zápis do tabulek soutěže.

Stali se totiž první posádkou, která tuto náročnou rallye se smíšeným povrchem asfaltu a šotoliny, vyhrála počtvrté v řadě za sebou. Modrožluté Mitsubishi Lancer EVO IX EuroOil teamu svádělo po celou soutěž boj s italským šampiónem Pierem Longhim, který ve Slovinsku startoval se Škodou Fabia S2000.

V první etapě se italská a česká posádka praly doslova o vteřinky a několikrát si vyměnily pozice na čele výsledkové listiny. Na konci prvního dne rallye byl mezi českým Mitsubishi a italskou Fábií rozestup jen necelé čtyři vteřiny. V druhé etapě ale Pech s Uhlem zatroubili k mohutnému útoku a svým nejbližším pronásledovatelům v každé rychlostní zkoušce nadělovali desítky vteřin. Výsledkem bylo v cíli soutěže vedení o více než minutu a jedenáct vteřin.

„Saturnus byl fantastický závod. Od začátku do konce jsme museli bojovat a jet stále naplno. S Longhim to byl těsný souboj a bylo to čekání na chybu toho druhého. Jsem rád, že se nám podařilo porazit speciál S2000 i na takto technických tratích. Druhou etapu nám navíc hodně zkomplikovala velká průtrž mračen, která se do hor okolo Ljubljaně snesla. Jeli jsme celý den na mokrých pneumatikách a bylo velké riziko smyku. To se nám málem vymstilo na jedenácté rychlostní zkoušce, kde jsme v docela vysoké rychlosti udělali hodiny a zadkem vozu se zastavili o stráň. Trošku víc jsme tak naše auto pocuchali, ale naštěstí to na něj nemělo žádný dopad a i dál fungovalo bezvadně, stejně jako po celý závod. Čtyřikrát za sebou vyhrát Saturnus Rallye se ještě nikomu nepovedlo a je to pro nás jedno z nejcenějších vítězství,“ říká hodně spokojený Václav Pech jun., který spolu s navigátorem Petrem Uhlem vzorně reprezentovali Českou republiku na mezinárodní automobilové rallye.

Pech s Uhlem tak udělali důležitý krok k zisku osmého titulu mistrů střední Evropy. Celý team však nyní čeká perných 48 hodin, kdy musí dát zadní část auta do původní podoby na středeční natáčení pořadu pro ČT-1. Další soutěží posádky EuroOil teamu Václav Pech jun. - Petr Uhel potom bude Rallye Český Krumlov, kde stejně jako ve Slovinsku odstartují s Mitsubishi Lancer EVO IX v kategorii R4.

-pr-

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >