aktuálně: 37 uzavírek, 2 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

JT Říha Group Rally Team po Mikulášské rally

20. prosince 2010

Mikulášská rally byla tím pravým koncem pro JT Říha Group Rally Team! Posádka Jaromír Tomaštík a Markéta Filáková na voze Subaru Impreza WRC byla klasifikována na devátém místě celkově a odvezla si dvě sady pohárů za výkony v kategoriích WRC S2000 a smíšená posádka. Pro posádku Vlček/Dřízga na voze Mitsubishi bylo 13. místo absolutním završením Mikulášské rally a Tomáš Růžička na voze Subaru skončil v konečném hodnocení na 15. místě.

Když se v Podkopné Lhotě v létě začala připravovat poslední rally letošní sezony, nikoho by ve snu nenapadlo, že podmínky budou jako na Janneru v sousedním Rakousku nebo na vysněném Monte Carlu. Týden před závodem počasí všem ukázalo, jak vypadá Ladovská zima. Pořadatelé oznámili možnost jízdy na hřebech. Lehký výkyv počasí ve čtvrtek a pátek dával tušit spíše typicky podzimní závod. V sobotu ráno však začíná hustě sněžit a za dvě hodiny je celá trať pod 15 cm sněhu. Nemožnost jet na hřebech na druhé rychlostní zkoušce v Podkopné Lhotě přidala vrásky všem zúčastněným.

V teamu se opět objevilo nářadí Subaru Impreza WRC, které bylo opravdovým skvostem v poli. Jaromír Tomaštík se na závod připravoval celý týden, ale nakonec vše bylo trochu jinak. „Původně jsem měl jet s Karlem Říhou, tak jako loni, ale jeho pracovní povinnosti to neumožnily. Byl jsem donucen sáhnout po tom nejhezčím, co máme v teamu,“ směje se Jaromír a dodává: „Posadil jsem vedle sebe Markétu Filákovou. Pokud jde o závod samotný, jsem dost zklamaný z toho, že na druhé RZ nebyly povoleny hřeby, a ze zkušenosti vím, že pokud WRC ztratí trakci, tak se špatně řídí. Trochu škoda bylo i to, že jsme se na okruhu dostali mezi dvoukolky. Najednou to bylo o tom, že musíme bezpečně dojet. Jinak to, ale považuji za vydařenou akci a dobrý konec sezony.“

Kategorii N4 zastoupili po jednom voze Mitsubishi a Subaru, stálí členové teamu Martin Vlček a Tomáš Růžička. Martin Vlček byl naopak celkem spokojený: „Myslím si, že to bylo výborné, sedlo nám počasí. Jedinou chybou, podle mě, bylo, že nám zrušili hřeby ve druhé RZ. Protože se akceptoval názor jen pár lidí a ostatní museli trpět, ale jinak to byl moc hezký závod. Auto fungovalo skvěle a jeli jsme úplně bez problémů. Dali jsme si i o jedno kolo více u Dostihovky, ale i to se stane. V autě jsem měl sponzora, který byl radostí bez sebe a to mě těší. Osobně si myslím, že úroveň závodu je vyšší než v Praze, nejen počtem lidí, ale především organizací.“

Tomáš Růžička ukázal, že je bojovník, který se nevzdává: „Super závod se sněhem, kdy se i mě dotkl zákaz hřebů v Podkopné Lhotě. Ale i tak se to dalo. První dvě RZ jsme řešili špatně fungující mezinápravový diferenciál. V servisu však team přišel na závadu, kterou odstranil a pak už jsme pokračovali s plně funkčním autem. A to jsem si fakt užíval. Měli jsme i pomalý defekt, způsobený zakopnutím auta o obrubník. Ve snaze dohnat ztrátu jsme měli i jednu krizi, ale žádná velká ztráta to nebyla.“

Všechny vozy JT Říha Group Rally Teamu se objevily v cíli a posádky se dělily o zážitky ze závodu. Bilancovalo se a vzpomínalo na sezónu 2010 a spřádaly se plány do roku 2011. A samozřejmě se i slavilo.

-pr-

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >