aktuálně: 37 uzavírek, 3 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

AZ pneu Rally Jeseníky již tento víkend

8. října 2010

V pondělí proběhla oficiální tisková konference ke čtvrtému ročníku předposledního dílu rallysprintového seriálu v roce 2010. Zúčastnili se jí Mgr. Tomáš Kunc, ředitel rally, který přítomné zástupce médií seznámil s aktualitami k víkendovému plánu a neopomněl všechny bezpečnostní prvky připravované na letošní ročník.

Předseda organizačního výboru Vlastimil Malík byl dotázán, jak pokračujeme s koncepcí vícedenní rally, tedy velkého mistrovství. „Na variantu velké rally jsme připraveni, technickým zázemím, kapacitně, personálním zabezpečením, v dnešní době je ale vše o finančních prostředcích a konání této rally oproti jednodennímu sprintu by nás přišlo na dvoj až trojnásobek nynějších nákladů, a na to bychom potřebovali podporu dalších silných partnerů. Třeba k tomu někdy v budoucnu dojde, ale jsme nyní rádi za úroveň naší sprintrally, kterou si udržujeme nyní a chceme ji minimálně zachovat. Jsme velmi potěšeni, že zájem o naši rally je především ze strany jezdců, protože se nám pravidelně hlásí přes sto posádek. I v letošním roce je to číslo 113, i přes nevypsání soutěže Mistrovtví ČR historických automobilů.“

Dalším pozvaným byl Jiří Volf za mediasport.cz, kteří jsou promotéry naší rally a pomáhají nám jak se zabezpečením, tak navíc s medializací a osvětou. „Pořadatelé jsou již nyní perfektně připraveni na konání čtvrtého ročníku, po bezpečnostní stránce splňuje rally všechna kritéria a dokonce oproti loňskému roku ještě některé bezpečnostní prvky navýšili. Co se týká medializace z naší strany, tvoříme 45ti minutovou reportáž včetně on-boardů, která je vždy odvysílána na České televizí. Není to ovšem jediná činost, přes Select Media zajišťujeme také akreditaci novinářů, kteří pravidelně dokládají publikační činnost.“ Jirka Volf také popsal svůj náhled na Rally Jeseníky z pozice soutěžícího. „Jsem spolujezdcem Josefa Pátla, jedeme za Mediasport Team a startovat budeme opět s Mitsubishi Lancer EVO IX. Dovolím si konstatovat, že jesenická rally se dá považovat za top v seriálu sprintů. Má krásné rychlostní zkoušky, příznivý termín konání a z toho vyplývající gradující souboj o titul. Může se již rozhodnout o titulu absolutního Mistra ČR ve sprintrally. Roman Kresta drží sice 40ti bodový náskok, ale situaci nebude mít jednoduchou a to z toho důvodu, že na jesenické rally bude startovat úplně poprvé. Výhodu oproti tomu mají matadoři této rally jako jsou Roman Odložilík, Jaroslav Orsák, Karel Trněný a další. Co se týká nás, my nejedeme pro vítězství, my si to závodění užíváme a jezdíme pro radost. A na jesenické nám závodění doopravdy radost činí.“

Tiskové konference zúčastnil i zástupce Olomouckého kraje Ing. Luděk Niče. „Olomoucký kraj podporuje AMK Ecce Homo ve všech jeho aktivitách a jsme rádi, že můžeme být partnery rally, která byla v loňském roce na prvním místě v celkovém hodnocení všech dílů rallysprintového seriálu. Vážíme si práce pořadatelů a organizátorů, kteří tomu věnují svůj veškerý volný čas a přistupují k celé soutěži velmi zodpovědně. Rádi budeme, pokud to bude možné, podporovat AZ pneu Rally Jeseníky i nadále.“

Do startu rally zbývají pouhé dva dny a omluveno je prozatím 7 posádek, nikdo z předních posádek však mezi odhlášenými není.

Vedle vlastní organizační práce využívají pořadatelé z AMK Ecce Homo i služeb společnosti NAM, která vyvinula GPS monitorovací systém. Velkým překvapením pak bylo sdělení pana Vávry, odborníka a spoluautora celého řešení, že pouze tři soutěže v České republice řeší absolutní dokrytí sledovacího systému, což přispívá k velké informovanosti na dispečinku. Těší nás, že se mezi zodpovědné soutěže vedle gigantické Barum rally a Rally Bohemia řadí i naše AZ pneu Rally Jeseníky.

Pro diváky je připraven divácký program, který lze zakoupit na těchto prodejních místech: Benzina Šternberk - Nádražní ulice, Benzina Uničov - výpadovka na Litovel, ČS Dlouhá Loučka, ČS Robin Oil Rýmařov - výpadovka na Šumperk, stánky s občerstvením na Hlavním náměstí ve Šternberku a DM před cílem RZ 3. Cena programu činí 40 Kč.

Milena Schärferová

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >