aktuálně: 37 uzavírek, 2 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Čeští dakaristi vyhráli ve Vsetíně

6. října 2010

Dvojnásobný pokořitel slavného Dakaru Viktor Chytka vyhrává víkendovou 8. Internext rally, v kategorii quadů vyhrál Josef Macháček, šestinásobný dakarský vítěz. Už osmý ročník této soutěže se o uplynulém víkendu odehrál v okolí Vsetína. Kopíroval ročník 2008 s drobnými modifikacemi, z toho jednu vynucenou počasím.

Devětadvacet startujících ze čtyřech zemí se postavilo na start letošní soutěže, která se stala důstojnou tečkou na závěr cross country rally sezóny. Náš region na soutěži zastupoval Viktor Chytka s Tomášem Hořanským, kteří doma představili dakarský speciál H3 evo. Slušovický Lumír Vyorálek startoval s osvědčeným patrolem a Pavel Vaculík jel jako spolujezdec s Tomášem Ouředníčkem s pajerem.

Třetím rokem se jede prolog na vsetínské soutěži na bývalém podkladu železniční tratě do Zbrojovky. Tři metry široká trať vlevo osmimetrová díra s potůčkem vpravo příkopa . Pod stromy je brzo tma, makadam je někde prorostlý travou. Dvě kola , jeden za druhým, jízda trvá dvě hodiny. V prví i druhé jízdě vyhrává Viktor Chytka. Druhý je Zoli Garamvilgi (H), třetí Karoly Fazekas(H), potom Grajek (PL).

Tak bylo sestaveno i pořadí do celé soutěže. V prvním průjezdu na prologu kole se pod dvě minuty dostal jen Viktor Chytka, ve druhém se potom přidali další tři , plus Josef Macháček na qvadu, který byl ještě několik desetin rychlejší, než Viktor Chytka.

Ve skupině qvadů začal Josef Macháček předvádět exibici. Na soutěži neměl v jeho skupině rovného soupeře, tak si předsevzal, že musí porážet auta.

Ve skupině T2 tentokrát trať sedla bratrům Wieclawkovým z Polska a ti se na výborném sedmém místě v absolutním stali vítězi skupiny produkčních vozů. Ulrichovci ze Slovenska skončili druzí a třetí místo zbylo na Swagrzyka s Brakowieckim opět z Polska.

Pro skupinu T1 terénních speciálů, začala soutěž stejně jako pro ostatní dvěma průjezdy tzv. pašerácké stezky. Trasa soutěže vedla z Československé hranice, Červený Kameň do Poteče. Pevný rozbitý povrch byl částečně vlhký s nánosy bláta po lesní těžbě. Viktor Chytka na prvním průjezdu využil relativní čistoty tratě a nedal nikomu šanci. I po druhém průjezdu si drží vedoucí pozici, kterou už nepustí až do konce soutěže. Po úvodní sekci vede o přesvědčivých 57 vteřin.

Nakonec druhý Pořízek se pokusil ve druhém průjezdu v Lidečku zaútočit, ale Viktor Chytka korigoval na dalším úseku jeho atak. Na výsledku se tak do konce soutěže nic nezměnilo. Vsetínský jezdec tak naplno využil domácího prostředí a ukázal divákům v okolí Vsetína dakarský speciál, který by se měl na začátku roku objevit v Buenos Aires na startovní rampě dakarské rally. Druhý skončil přerovský Zdeněk Pořízek s BMW X5 a třetí Polák Grajek s Pajerem. Vsetínský podnik byl okořeněn jízdou Tatry 815 sourozenců Svobodových z Náchoda.Ti odjeli především pro diváky šest zkoušek v Lidečku a Lačnově.

Tato soutěž byla poslední v letošním seriálu mistrovství České republiky. Mistrem republiky se stal Zdeněk Pořízek, druhý skončil Viktor Chytka a třetí je Polák Wladislaw Grajek.To samé je pořadí v mistrovství Polska. Vsetínský Viktor Chytka se zároveň umístil jako třetí v Mistrovství Evropy. V qvadech se mistrem republiky po vsetínské soutěži stal Josef Macháček.

Marek Chytka

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >