aktuálně: 37 uzavírek, 2 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Ladislav Křeček slaví zítra šedesátiny!

26. srpna 2010

Máme 26.srpna a to je den, kdy se před pár lety vyklubal na svět chlapec jménem Ladislav Křeček. Ač se tomu nechce věřit, těch let už se nasčítalo dohromady šedesát a v jejich průběhu se onen hošík proměnil nejprve v dravého mladého soutěžáka, který velmi rychle začal sbírat mnohé úspěchy, ale i respekt starších soupeřů.

Propracoval se až do továrního týmu Škoda, s nímž dokázal i na světových kolbištích dovézt relativně slabé škodovky v tehdejší nabité konkurenci mnohdy až na hranici první desítky celkového pořadí. Poté přišla léta devadesátá, kdy tento Středočech vládl české rally se silnými fordy a lanciemi. Byl jedním z prvních, kdo se v našich luzích a hájích naučil doopravdy dobře krotit i připravovat „čtyřkolku“ a ač mu tehdy mnozí vyčítali profesorský styl, s jeho precizní jízdou měli brzy velké potíže i první naši závodníci se špičkovými vozy WRC. A to včetně tehdy vycházející hvězdy, Romana Kresty.

Ten v roce 2000 přece jen převzal žezlo ziskem svého prvního mistrovského titulu a právě poté, ve svých padesáti letech, „Láďa“ de facto ukončil svou kariéru. Poté už absolvoval pouze několik sporadických startů, z nichž se vymyká zejména velmi úspěšné vystoupení se Škodou Octavií WRC na jeho mateřské Rally Bohemia v roce 2003, kdy s tehdejším škodováckým šéfem Vratislavem Kulhánkem společně dovezli moderní techniku na skvělé desáté příčce. Pomalu si tehdy na „WRCko“ zvykal, v závěru soutěže ale už byly slyšet hlasy tvrdící, že kdyby se jela ještě třetí etapa, kdo ví, kdo všechno z mladých hvězd by se opět Křečkova umu začal bát...

Dodnes tak zůstává Ladislav Křeček jednou z nejuznávanějších veličin české rally a člověkem, který nikdy nepřestane být pro fanoušky rally legendou.

A tak nezbývá než k jubileu důkladně pogratulovat!

Karel Špaček

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >