aktuálně: 37 uzavírek, 5 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Černý Kohout řádil v Krknoších

24. června 2010

Honzu Černého již asi není třeba rallyovým fanouškům představovat. Příbramský mladík je poslední dobou opravdu hodně vidět a jeho výkony s Citroënem C2 R2 v Českém Mistrovství, kdy dokáže porážet soupeře s výrazně silnějšími stroji, jistě nezůstávají bez povšimnutí. Talentovaný mladík se před dvěma lety vydal cestou sbírání zkušeností v zahraničí a tato investice se začíná pomalu vracet. Honza Černý předvádí velmi dravou, agresivní a divácky atraktivní jízdu a přitom dělá jen minimum chyb. To jistě patří k jeho největším přednostem.

Na Rally Krkonoše dostal Honza další příležitost ukázat se českým fanouškům s vozem nejvyšší kategorie. Představil se zde s Mitsubishi Lancer Evo 9 patřící týmu K.I.T. Racing. Velkým tahákem byl bezesporu souboj s Martinem Semerádem, ale bylo také zajímavé sledovat, jak si Honza povede v porovnání s českou špičkou. „V Krkonoších se nám loni příliš nedařilo. Skončili jsme vlastně již v první zatáčce, když jsme nešťastně trefili vyvalený obrubník. Soutěž je to opravdu krásná. Troufnu si říci, že se jedná o jeden z nejhezčích sprintů u nás. Velice náročné a krásné rychlostní zkoušky, krátké přejezdy, skvělá organizace. Vlastně jen samá pozitiva. Na závod se hodně těšíme. Máme možnost startovat se skvělým vozem a porovnat se s takovými jmény jako je Roman Kresta nebo Martin Prokop. Souboj s Martinem Semerádem bude také jistě zajímavý,“ řekl před závodem spolujezdec Pavel Kohout.

Příbramský jezdec vstoupil do závodu velice dobře a již od prvních kilometrů dával tušit, že zde bude velice rychlý. Na první rychlostní zkoušce zaznamenal čtvrtý čas, na desetinu stejný s Martinem Semerádem. Skvělý souboj mladíků pak trval po celý závod a byl jistě ozdobou soutěže. Jednou zvítězil Martin, podruhé Honza. V cíli se nakonec radoval Martin Semerád o pouhé čtyři vteřinky a to zejména kvůli velmi vydařené první sekci. Honza Černý jel po celý závod ve vysokém tempu a v cíli soutěže mu patřilo krásné páté místo. „Závod jsme si opravdu užívali. Bylo to skvělé závodění na velmi náročných rychlostních zkouškách. S vozem nejsem ještě stoprocentně sžitý, přeci jen s ním nemám najeto moc kilometrů. Mám ještě velké rezervy a dalo by se více zapracovat na nastavení. Měl jsem z počátku trochu problémy zbavit se návyků s dvoukolky, hlavně při brzdění a taky jsme udělali chybu v první sekci, jelikož jsme jeli na starších pneumatikách. Jinak se nám dařilo vyhnout se větším chybám a jet pořád dopředu. Radost jsem měl z rozpisu, díky němuž jsme mohli jet rychle již v prvních průjezdech,“ hodnotí závod Honza.

Třešničkou na dortu byla závěrečná rychlostní zkouška, kde se Honza vybičoval k neuvěřitelnému výkonu. Dravou, ale přitom bezchybnou jízdou zajel druhý čas a nechal za sebou i Romana Krestu, což je pro teprve dvacetiletého mladí velmi povzbudivý skalp. Za prvním Martinem Prokopem s Fiestou S2000 zaostal o pouhé 3 desetinky. Onboard video z této rychlostní zkoušky můžete shlédnout na stránkách Mediasportu. Ve voze byly dokonce dvě kamery a tak můžete vidět i Honzovu práci nohou.

Téměř v zápětí po Krknošské Rally se Honza s Pavlem vydali na cestu do Belgie na závod IRC. Zde změří síly s konkurenty v Renault Clio Cupu. „Máme nový motor a rychlostní zkoušky jsou velmi blízké těm českým. Chtěli bychom tedy navázat na náš výkon na Monte Carlu a pořádně naše konkurenty potrápit.Chtěli bychom také poděkovat týmu K.I.T. Racing za skvěle připravený vůz a samozřejmě také tátovi,“ uzavírá Honza.

-pr-

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >