aktuálně: 37 uzavírek, 9 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

V Hustopečích stávkoval diferenciál

16. června 2010

Po absenci v Českém Krumlově se posádka Jaroslav Orsák - Karel Vajík zúčastnila další soutěže mezinárodního mistrovství České republiky v Hustopečích. Příprava na čtvrtý díl seriálu MMČR byla poněkud zkomplikována předchozí havárií v Maďarsku. Během tří týdnů mechanici týmu K.I.T. Racing dokázali Orsákův Mitsubishi Lancer Evo 9 nejen opravit, ale také důkladně zkontrolovat do nejmenších detailů.

Valašská posádka měla před soutěží opět náročný cíl umístit se do paté příčky za dominujícím kvartetem Valoušek, Pech, Kresta a Tarabus. Úvodní sekci absolvoval pětadvacetiletý Orsák klidnějším tempem a v průběžných výsledcích figuroval na šesté příčce. Ve druhé polovině páteční etapy, která odstartovala s příchodem tmy, Jarek zrychlil. Pravidelně zajížděl páté časy a postupně snižoval náskok svého tradičního rivala Vojtěcha Štajfa, jedoucího se zánovní produkční imprezou.

Na RZ6 Orsák pražského jezdce předstihl a zabydlel se na „své“ páté příčce. Bohužel nikoliv nadlouho. Dva kilometry po startu následujícího měřeného úseku začal stávkovat zadní diferenciál a posádka Orsák - Vajík musela ze slibně rozjeté soutěže odstoupit. Na vině byla hnací hřídel diferenciálu. Znovu se ukázalo, že sportovní Štěstena je vrtkavá paní a ani pečlivá kontrola mechanických dílů není zárukou úspěchu.

„Je to velká škoda,“ poznamenal valašský jezdec. „Auto opět fungovalo perfektně. Mechanikům jsem se chtěl po jejich třítýdenní práci odvděčit výborným výsledkem a naše časy napovídaly, že to nebylo nereálné.“

Na řadě je nyní nová soutěž Rally Krkonoše, součást rallysprintového šampionátu, ve kterém Jaroslav Orsák obhajuje titul. Při obou letošních startech v seriálu zabodoval druhým místem v Třebíči a pátým na domácí Rally Kopná. Také tentokrát bude bojovat o stupně vítězů a rád by si upevnil svoji bronzovou příčku v tabulce.

Zdeněk Weiser

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >