aktuálně: 37 uzavírek, 4 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Tři mistři světa na startu Rally Krkonoše

11. června 2010

V loňském roce se do Rally Krkonoše přihlásilo 149 posádek. Nakonec jich odstartovalo pouze 128, přesto byla tato účast rekordní. Letos je v seznamu přihlášených trutnovské soutěže 122 posádek současných i historických vozů. Na to, kolik jich skutečně dorazí, si musíme počkat do skončení administrativních a technických přejímek v pátek 18. 6. v 18:30 hodin.

Zajímavostí je, že soutěž na svém startu přivítá hned tři mistry světa ze tří různých disciplin. Jako první si ho v roce 1998 vysloužil Roman Michalík s motocyklem TM v enduru ve třídě do 125 ccm. S tradičním spolujezdcem Radimem Oravou a Mitsubishi Lancer Evo IX mají startovní číslo 19. O dva roky později (tedy na šampionátu v Petrohradě v roce 2000) získal svůj titul Martin Špaňhel. Hokejku protentokrát vyměnil za Hondu Civic skupiny N2 a spolu s Richardem Nesvadbou mu patří startovní číslo 76. Poslední světový šampion odstartuje s číslem jedna a nebude to nikdo jiný než Martin Prokop s Janem Tománkem a Fordem Fiesta S2000 - loňský juniorský mistr světa a vicemistr světa v kategorii produkčních vozů.

Největší skupinu přihlášených tvoří účastníci EcoSun MČR ve sprintrally. Nejpočetnější zastoupení mají vozy Mitsubishi Lancer skupiny N4, dále pak Renaulty Clio, Fabie různých specifikací a různé evoluce Hondy Civic. Osamoceni v poli naopak zůstanou Svačinův Fiat Punto S1600, Stromšíkova Astra OPC, Peugeot 306 manželů Krestýnových či dieselový Seat Ibiza Cupra bratří Bočkových. Můžeme se těšit na tři vozy WRC - Štěpánkovu Octavii a dvě FAbie v rukou Pantálka a Drotára - a také na čtyři zástupce kategorie S2000 - Ford Fiestu, Peugeot 207, Škodu Fabii a Mackovu unikátní Toyotu Corolla. Největšími favority na vítězství jsou Martin Prokop a Roman Kresta, překvapit však může také Štěpánek, Odložilík či loňský šampion Orsák. Čelo dvoukolek by mohli opanovat Jan Dohnal, Václav Dunovský a Petr Brynda.

V rámci sprintrally je zahrnuto MČR juniorů a Dámský pohár ČR. Mezi juniory je přihlášeno 11 jezdců, z nich nejrychlejšími jsou Martin Semerád a Jan Černý. Ani ostatní se však nedají zahanbit a bojují o přední umístění ve svých třídách - za všechny jmenujme třeba Václava Kopáčka a Jana Havla. Dámskému poháru by měla znovu vévodit Eva Vykydalová s Ivonou Vyštejnovou, která s Renaultem Clio Sport pravidelně trápí své mužské soupeře ve třídě N3. Statečně jim s VW Polo 1,6 GTI v N2 sekundují Martiny Daňhelová a Zikmundová. Pohár mládeže pro jezdce mladší osmnácti let přivítá v Krkonoších jedinou posádku se Škodou Fabií - Martina Kočiho a Imricha Ferencze.

[Jako testování před Rally Bohemia pojímá účast v Rally Krkonoše nejen Martin Prokop, ale také účastníci velkého mistrovství Pletka s Rajnohou, Votava se Synáčem, Landa a Novák nebo Švidrnoch s Osičkou. Ani oni jistě nezůstanou pozadu a svedou s tradičními jezdci seriálu rallysprintů zajímavé souboje.

Mistrovství České republiky v rally historických automobilů přivítá v Krkonoších Miroslava Janotu s Pavlem Stráským na voze Opel Kadett C GT/E - vzácného hosta jedoucího letos zejména Evropský šampionát historiků. Cestu k vítězství mu bude chtít jistě ztížit Navrátil s Fordem Sierra RS Cosworth a zazlobit mohou i piloti Škodovek Křišťan (110L) a Hloušek (130 LR). Celkem je do tohoto šampionátu přihlášeno pouhých osm posádek v šesti kategoriích. Historické vozy uvidíme také na konci startovního pole v rámci České Trophy - Rally pravidelnosti. Namátkou z osmi posádek jmenujme Jaroslava Krause s Porsche 944 či otce a syna Suché se Škodou 120 LS.

Pohár ČR v rally slibuje účast 26 posádek. Po výsledcích na Lužických horách a na Kopné můžeme očekávat souboj o vítězství mezi Petrem Šimurdou se silným Opelem Kadett 2,0 GT/E a Hendrichovými s Lancerem sedmé evoluce. Silné zastoupení mají vozy tříd V, SA1 a SA2 a mezi značkami vévodí jednoznačně Škoda. Pěknou podívanou nabídkou svým fanouškům Macháček s Karešem a Škodou 130 LR, Daněk a Hlavatý ve Favoritu a jistě také trojice Hrachovec - Vránská Sichová - Škoda 130 RS.

Ve všech kategoriích najdeme posádky, které jsou takřka „místní“. V MČR ve sprintrally jsou to trutnovští Kirnig s Bartošem, Jiří Vrkoslav ze Semil, Macek a Fričová z Náchoda a Nového Města nad Metují, Kaválek s Mikem žijící rovněž v Novém Městě, královéhradecký Karel Pohner a Urbanovi nebo Pickovi ze Sobotky. MČR v rally HA se účastní Šmahel s Kroulíkem - oba z okolí Pardubic. Do PČR chtějí znovu bodovat Šimurda s Dlouhým z Holohlav a Hradce Králové, Jan Kynčl ze Semil, Václav Vávra z Rovenska pod Troskami a jilemničtí Václavík s Hájkem. V rally pravidelnosti jsou pak „domácí“ téměř všechny posádky vyjma Šindeláře s Kustem a Krausových.

Po pečlivém prozkoumání startovních listin z minulých let jsme objevili šest jezdců či spolujezdců, kteří zatím nevynechali ani jediný ročník Rally Krkonoše. Jsou to Karel Macek, Pavel Urban a jeho syn Jakub, Jaroslav Vosádka, Ing. Petr Ungrád a Ing. Břetislav Šindelář. Doufáme, že nejen je přijdete v sobotu 19. 6. k tratím rychlostních zkoušek v hojném počtu podpořit.

Pavla Hlavatá

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >