aktuálně: 37 uzavírek, 3 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Juho Hänninen vyhrál dramatickou rally na Sardinii

7. června 2010

Špičkovou podívanou s bojem o každou vteřinu předvádělo celé startovní pole na pátém podniku Intercontinetal Rally Challenge na italském ostrově Sardínii. V cíli se radovala posádka Juho Hänninen-Mikko Markkula z továrního týmu Škoda Motorsport, třetí místo obsadili týmoví kolegové Jan Kopecký-Petr Starý.

Velmi těžká šotolinová soutěž zamíchala pořadím již po první rychlostní zkoušce - řada favoritů opustila soutěž pro technické problémy, havárie či nabrali ztráty kvůli proraženým pneumatikám. O dramatické momenty nebylo na úzké trati plné kamenů a kluzkého povrchu nouze. Jedním z nešťastných aktérů byl též jezdec týmu Škoda UK Motorsport Guy Wilks, který po těžké havárii v plné rychlosti utrpěl zlomeninu dvou bederních obratlů a musel být transportován helikoptérou do nemocnice. První páteční etapu čítající šest erzet a 110 ostrých kilometrů zakončil Hänninen na třetím místě se ztrátou pouhých 11.3 sekund za vedoucím Andreuccim, Kopecký byl o další půlminutu čtvrtý. Sobotních šest erzet a 106 kilometrů potvrdilo očekávání slibující pokračující tvrdý boj o každý kilometr tratě a to až do poslední erzety, kdy zejména souboj o druhou příčku mezi Kopeckým a Andreuccim nabýval na intenzitě a byl skutečným vyvrcholením celé soutěže. Celkový rozdíl mezi oběma jezdci činil v cíli pouhých 2.6 vteřiny! Vítězný Hänninen si připsal druhé letošní vítězství a upevnil si vedení v šampionátu. Škoda rovněž navýšila své vedení v hodnocení značek.

Michal Hrabánek, šéf týmu Škoda Motorsport: „Především bych chtěl za celý tým popřát rychlé uzdravení našemu kolegovi z týmu Škoda UK Motorsport Guyu Wilksovi a věříme, že se k nám opět co nejdříve připojí. Co se týká sportovního výsledku, získali jsme třetí vítězství v řadě. Je to pocit, který všichni zažíváme ve Škoda Motorsport poprvé. Z letošních patnácti podiových umístění vybojovala Škoda dvanáct, co k tomu říci více. Šampionát však pokračuje dál a při systému konečného hodnocení bude každý další závod stejně důležitý.“

Juho Hänninen: „Byla to velmi náročná rally zejména ze začátku, kdy jsem všem čistil trať. Poté co jsem si vytvořil náskok tak jsem jen kontroloval situaci a sledoval, jak budou ostatní reagovat.“

Jan Kopecký: „Chtěl bych hlavně poděkovat celému týmu za přípravu vozu, díky jejich špičkové práci jsem po své chybě v první etapě mohl pokračovat a dál pomýšlet na dobré umístění. Byl to skutečně těžký závod a výborná zkušenost.“

Příští soutěží seriálu IRC, na které se tovární tým Škoda Motorsport s posádkami Kopecký - Starý a Hänninen - Markkula představí, bude belgická Ypres Rally 24.- 26. června. Poprvé bude startovat s modernizovaným vozem Fabia Super 2000 facelift. Ten vychází z nových pravidel FIA pro kategorii Super 2000 umožňující využít maximální šířku vozu 1820 mm, což je o 20 mm více než doposud. Další novinkou bude start belgického esa Freddyho Loixe, který pojede s továrně připraveným a servisovaným vozem Škoda Fabia Super 2000 s podporou belgického importéra Škody Auto.

-pr-

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >