aktuálně: 37 uzavírek, 5 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Petákův útok nevyšel

26. května 2010

Letošním třetím startem v rámci MMČR v rally byla pro posádku Hroch Rally Teamu ve složení Josef Peták a Alena Benešová, kteří startovali s osvědčeným vozem Peugeot 207 S2000 Rallye Český Krumlov.

Příbramská dvojice nezačala dvakrát nejlépe. Na oklouzané superspeciálce v Českých Budějovicích zajela až třináctý čas. O mnoho lépe se Petákovi nedařilo ani na dalších dvou rychlostních zkouškách, a tak po první sekci soutěže figuroval na desátém místě, avšak s minimální ztrátou na nejbližší soupeře. „První sekce soutěže byla kvůli dešti hodně uklouzaná. Auto sice funguje perfektně, ale článek mezi volantem a sedačkou poněkud nikoliv. Konkurence nám ujíždí, tak uvidíme, jak to bude vypadat dál,“ zhodnotil sebekriticky úvod soutěže příbramský jezdec.

V závěru etapy, která se již jela za nočních podmínek a navíc okořeněná nepříjemnou mlhou se Peták s Benešovou posunuli na šesté místo, a to také díky chybám soupeřů na páté rychlostní zkoušce. „Na páté RZ havaroval Vojta Štajf. Vůz byl v příkopě a svítil proti mně, takže jsem chvíli hledal, kde vůbec vede silnice, ale dobře to dopadlo. Jinak tohle byla snad jedna z vůbec nejtěžších RZ, které jsem za svoji kariéru v jarním období absolvoval. Bláto bylo po celé silnici, hodně to klouzalo a navíc mlha vše ještě ztížila. Průběžné šesté místo nakonec není až tak nejhorší. Závod je však ještě dlouhý a stát se může ledaccos,“ řekl k první etapě Josef Peták.

Druhá etapa, to jsou především Malonty. Příbramská dvojice se snažila zpočátku jet spíše na jistotu a dokončit závod bez problémů. Při druhém průjezdu obávanými Malonty však na Arazima, figurujícího na šestém místě stáhla téměř dvacet vteřin a rázem z toho byl souboj jako řemen. Po odstoupení Běhálka kvůli technické závadě bylo na dosah navíc páté místo, a tak se Peták snažil v závěru soutěže zatáhnout. Na jedenácté, předposlední RZ se mu podařilo na litvínovského jezdce najet dalších téměř pět vteřin, což znamenalo ztrátu na skvělé páté místo v podobě necelých tří vteřin. Peták však svoji snahu přehnal a vylétl mimo trať, čímž ztratil přes dvacet vteřin, a tím i šanci na celkové páté místo.

„Ve druhé etapě bylo těžké zvolit správné obutí. Kvůli pátečnímu dešti bylo hodně bláta a na některých místech i docela dost vody. Naopak na místech, kam svítí slunce, byly silnice suché, a tak výběr správného obutí byl obtížný. V závěru soutěže, respektive před poslední RZtou jsme ztráceli na Arazima, a tím i na páté místo něco málo přes dvě vteřiny. Snažili jsme se tedy zaútočit, ale v jedné ze zatáček jsem to přehnal a vylétl mimo trať. Asi třicet metrů jsme se brodili kopřivami, ale naštěstí jsme to s Alenou ustáli a mohli dokončit krumlovskou soutěž. S celkovým průběhem závodu jsem však spokojený. Byla to pěkná a náročná rally. Také bych rád poděkoval mechanikům našeho týmu, kteří odvedli skvělou práci jak při přípravě vozu před závodem, tak i během něho samotného,“ hýřil v cíli spokojeností Peták.

Posádka Hroch Rally Teamu však šesté místo i přes závěrečné problémy udržela a získala tím jedenáct bodů do hodnocení šampionátu, kde jim patří průběžné páté místo.

Marek Felt

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >