aktuálně: 37 uzavírek, 5 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Ze západu na jih

26. dubna 2010

Před týdnem se jela v Klatovech Šumava, teď se přesouvá pozornost všech příznivců rally k Českému Krumlovu. Za necelý měsíc tu odstartuje třetí podnik domácího mistrovství.

Jak již pořadatelé z ÚAMK Rallye Český Krumlov a ČK motorsport oznámili, letošní 38. ročník českokrumlovské soutěže nepřinese mnoho výrazných novinek na trati, koncept vychází z loňského modelu. Dochází pouze k úpravám dvou rychlostních zkoušek, ale i tak je na co těšit. Zařazení do seriálu Mitropa totiž slibuje další zpestření startovního pole, které je v letošním roce jedno z nejkvalitnějších za poslední roky.

Pořadatelé očekávají na startu kompletní domácí špičku s enkovými vozy i vozy specifikace S2000. Mezi prvními přihlášenými byl vítěz obou úvodních podniků Mediasport Mezinárodního mistrovství ČR v rally Pavel Valoušek s továrním vozem Škoda Fabia S2000 Škoda Delimax týmu. Domácí startovní pole zpestří účastníci Mitropa Rallye Cupu pravděpodobně s celým týmem Gassner rallisports, v čele s několikanásobným vítězem poháru Hermannem Gassnerem s Mitsubishi Lancer EVO X. Na startu se objeví jistě i většina z pětice českých účastníků, kterými jsou Jiří Tošovský, Jaroslav Mikulenka, Jan Šlehofer, David Tomek a Josef Dvořák. Pořadatelé vyjednávají také s několika dalšími zajímavými jezdci z Rakouska.

Neméně zajímavé bude i startovní pole historických automobilů, v letošním roce také zpestřené několika soutěžícími z Mitropa Cupu. Stálým účastníkem je i Aleš Jirátko s BMW 2002, který však s účastí zatím váhá. Mezi přihlášenými je i u nás známý Němec Hinderer s překrásným veteránem Austin Healey MKII 3000 z roku 1961 a řediteli rallye se podařilo přilákat i vítěznou posádku z Vltavy Miroslava Janotu s Pavlem Stráským.

Novou tradicí Rallye Český Krumlov je od roku 2007 přehlídka zajímavých soutěžních vozů minulosti Rallylegend Show. Uskuteční se samozřejmě i letos a pořadatelé očekávají zajímavá vozidla i jezdce. Jednají mimo jiné s účastníky zejména z Anglie a Itálie s cílem přivést na českokrumlovské tratě atraktivní vozy historie.

Atraktivní startovní pole a souboje jezdců o vteřinky znamenají větší nároky na bezpečnost všech účastníků. Pořadatelé tedy budou klást důraz na udržení a na mnoha místech i zpřísnění v loňském roce nastoleného trendu bezpečnosti diváků.

Vladimír Dolejš

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >