aktuálně: 37 uzavírek, 1 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Hirvonen s Fordem Fiesta S2000 zvítězil v legendární Rallye Monte Carlo

28. ledna 2010

Mikko Hirvonen a Jarmo Lehtinen s vozem Ford Fiesta S2000 o víkendu zvítězili v rallye Monte Carlo systémem „start-cíl“. Finská posádka se nejlépe vypořádala se zrádnými zimními podmínkami v horách nad Azurovým pobřežím a do cíle soutěže ve slavném monackém přístavu dorazila s náskokem 1 min 51,4 s.

Fiesta S2000, vyvinutá společností M-Sport, se v Monte Carlu představila při svém soutěžním debutu. Přestože šlo o jeho první „ostré“ nasazení, vůz fungoval po celých 405,01 km zcela bezchybně a zajistil tak Hirvonenovi s Lehtinenem nejlepší myslitelný začátek soutěžní sezóny 2010.

Neocenitelné zkušenosti finské dvojice, která v loňské sezóně mistrovství světa automobilových soutěží skončila na druhé příčce celkového pořadí, vytvořily v kombinaci se vzrušující novou Fiestou S2000 vítězný recept. Rallye Monte Carlo, takto zahajovací podnik seriálu International Rally Challenge (IRC), byla pro lidi i techniku ideálním zahřívacím kolem před začátkem nové sezóny mistrovství světa. To začíná již příští měsíc ve Švédsku.

Silnice v horských oblastech Ard-che a Alpes-Maritimes pokrýval nevyzpytatelný led a sníh, přilnavost se měnila prakticky neustále. Pneumatiky Pirelli si nicméně se zrádným povrchem poradily na výtečnou a spolehlivě provezly Hirvonena všemi patnácti rychlostními zkouškami, na nichž se mladá naděje týmu Ford nedopustila jediné chyby.

„Monte Carlo je jedna z nejúžasnějších soutěží na světě a vyhrát zde je ohromný pocit,“ řekl v cíli devětadvacetiletý Hirvonen. „Vůz je zcela nový, ale všechno fungovalo perfektně už od prvního kilometru. Za to patří poklona celému týmu a zejména lidem, kteří v posledních dvou týdnech investovali do přípravy tolik úsilí.

Začít sezónu vítězstvím je skvělé pro moji sebedůvěru. Mám rád pocit vítěze a příští měsíc ve Švédsku chci pokračovat ve stejném duchu,“ dodal Hirvonen.

Ředitel společnosti M-Sport Malcom Wilson řekl: „Pro naši novou Fiestu je to debut snů. Vedli jsme od první etapy až do konce a nezaznamenali jsme jediný problém, což je nesmírně povzbuzující. Mikko jel přesně takovým tempem, jaké potřeboval k vítězství, a jeho poznatky budou klíčové pro další vývoj Fiesty.

Rád bych také poděkoval týmu M-Sport, který vynaložil velké úsilí, aby za pouhých devět měsíců vytvořil z čistého listu papíru vítěze rallye Monte Carlo,“ uzavřel Wilson.

Gerard Quinn, ředitel Ford of Europe pro motoristický sport, k tomu podotkl: „Jsem potěšen tím, že Ford Fiesta S2000 zvítězil v tak prestižním podniku, jako je rallye Monte Carlo. Fakt, že vůz vyhrál již svoji první soutěž, je svědectvím pokračujícího pevného partnerství mezi společnostmi Ford a M-Sport a jejích odborných znalostí v oblasti vývoje soutěžních vozů. Robustnost a spolehlivost sériového modelu Fiesta se ukázaly být ideálním základem pro vývoj Fiesty S2000.“

Ford

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >