aktuálně: 37 uzavírek, 5 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Pohár Pirelli po Barum Rally Zlín

1. září 2009

Pátým letošním závodem v rámci Poháru Pirelli ve „velkém“ mistrovství byla o uplynulém víkendu Barum Czech Rally Zlín. Soutěž zařazená do šampionátu IRC přilákala více než 100 posádek, které si to rozdaly o celkové prvenství.

Na startu nechyběli ani účastníci Poháru Pirelli. V roli favorita vstupoval vstříc patnácti měřeným úsekům Vojtěch Štajf s Jiřím Černochem na voze Subaru Impreza WRX STi Gr.N 09. Vítěz letošních tří závodů vstoupil do závodu nejrychlejším časem a postupně dokázal odskočit konkurenci až na rozdíl více než sedmi minut. Štajfovi se dařilo i v celkové klasifikaci soutěže, kde dokázal na pneumatikách Pirelli zajet dvanácté místo absolutně! V konkurenci šampionátu IRC je to vynikající výsledek.

„Na Barumku jsme byli obzvlášť připraveni. Očekávalo se teplé, slunečné počasí, a tak jsme měli připraveno velké množství nejtvrdší směse RX5 a nějaké sedmičky. Zároveň naše poslední informace před závodem naznačovala, že v sobotní části lehce zaprší, a tak jsme byli připraveni použít řezané entrojky. Počasí se však změnilo o něco více, nežli byla předpověď, a tak jsme především RZ Raková absolvovali za hustého deště. Naštěstí RZ nebyla natolik dlouhá, aby zamíchala výsledkem. Před deštivou sekcí jsme obuli tvrdou směs lehce řízlou a vzali si dvě řezané měkké rezervy. Halenkovice jsme absolvovali ještě na tvrdší směsi, ale na Rakovou obuli měkkou řezanou. Byl to takový kompromis, ale dalo se s tím jet bezpečně. Větší strach jsme však měli z nedělního Trojáku a eventuálního defektu. Snažili jsme se tomu přizpůsobit seznamovací jízdy a najít všechna kritická místa. Přesto jsme jednou prolétli větší dírou a zavadili o kámen. Pneumatika Pirelli to však zvládla a ukázala svoji kvalitu. S výsledkem jsem maximálně spokojený. Před závodem bychom brali dvacáté místo všema deseti. To, že jsme dokázali dojet na dvanáctém místě je naprosto fantastické. Jinak auto fungovalo perfektně a tak dík patří nejen společnosti Pirelli, ale také celému mému týmu,“ zářil spokojeností Vojtěch Štajf.

Pro druhé místo a zisk osmi bodů si dojel po vyrovnaném výkonu Robert Achs, s dalším vozem Subaru, tentokráte starší specifikace. Pro Achse bylo cílem dokončit soutěž, aniž by musel použít systém Superrally, což se podařilo, a tak jsou předešlé dva nevydařené starty zapomenuty.

Kontakt s čelem Poháru Pirelli neztratil ani Marcel Tuček, startující s vozem Mitsubishi Lancer EVO IX. Tučkovi nevyšla Barum Rally dle představ, přesto dokázal obsadit třetí místo. V klasifikaci Poháru Pirelli má na svém kontě již čtyřicet bodů. Se stejným počtem bodů se mohou pochlubit ještě vítězové svých tříd z Barumky, tedy Štajf a Hodaň.

Cíl náročné Barum Rally nespatřili kvůli technickým závadám Jiří Vacek (Subaru Impreza WRX STi) a Milan Liška (Mitsubishi Lancer EVO X). Ve třídě A5 se z vítězství mohl radovat již zmíněný Vlastimil Hodaň se Škodou Felicia Kit Car. Díky své letošní spolehlivosti může stálé pomýšlet na celkové pohárové prvenství, což pro něho bylo z počátku sezóny snem. Deset bodů za vítězství si z Barum Rally odváží ve třídě N2 Jakubec. Jezdec vozu Honda Civic VTi obsadil zároveň druhé místo v celkové klasifikaci třídy N2, a tak může odjíždět z okolí Zlína spokojen. Bohužel nedařilo se Miroslavu Fišerovi s Fordem Fiesta RS. Na páté rychlostní zkoušce jej zastavila technická závada a bylo po nadějích zisku bodů.

Průběžné výsledky Poháru Pirelli 2009 - MMČR

1. Štajf / Černoch/Ernst - Subaru Impreza WRX STi 40 bodů

2. Tuček / Marušák/Tesař - Mitsubishi Lancer 40

3. Hodaň / Polaček - Škoda Felicia Kit Car 40

4. Jakubec / Kacerovský - Honda Civic VTi 36

5. Achs / Langer - Subaru Impreza WRX STi 22

Marek Felt

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >