aktuálně: 37 uzavírek, 4 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Ford slaví jubilejní 70. vítězství v mistrovství světa

16. června 2009

Mikko Hirvonen a Jarmo Lehtinen dojeli do cíle řecké Acropolis Rally na prvním místě a zajistili tak pro barvy Fordu již 70. vítězství ve světovém šampionátu automobilových soutěží. Finská posádka s vozem Ford Focus RS WRC vyhrála nejnáročnější podnik dvanáctidílného seriálu s náskokem 1 min 12,9 s.

Jari-Matti Latvala a Miikka Anttila s druhým Focusem RS WRC dokončili soutěž na třetím místě. Tým BP Ford Abu Dhabi si díky tomu odváží z Řecka štědrou bodovou nadílku do hodnocení jezdců i týmů.

Hirvonen a Latvala se po celé tři dny střídali ve vedení této náročné soutěže, kterou Ford za posledních deset sezón vyhrál letos již posedmé. Zároveň to bylo 40. prvenství pro M-Sport, britskou společnost, která technicky zajišťuje angažmá „modrého oválu“ v mistrovství světa. Její ředitel Malcom Wilson tak má další důvod ke spokojenosti poté, co v sobotu obdržel od Jejího Veličenstva královny Alžběty II. prestižní Řád britského impéria.

Pro Ford je to již druhé vítězství v řadě, odstup na vedoucí tým v průběžném hodnocení se zmenšil na pouhých 15 bodů. Hirvonen se k průběžnému prvnímu místu mezi jezdci přiblížil téměř na dohled, chybí mu jen sedm bodů.

Kamenité šotolinové cesty západně od Atén spolu s teplotami až 36°C se postaraly o to, že slavná soutěž plně dostála své pověsti. Hlavní bylo vydržet - jezdci na prvních místech odpadávali jeden za druhým po celých patnáct rychlostních zkoušek o celkové délce 341,01 km (dvě RZ musely být zrušeny). Vozy Focus RS WRC nicméně jely bez jediného zaváhání a oba jezdci dávali velký pozor - jak na auto, tak na pneumatiky Pirelli Scorpion. V náročných úsecích dokázali správně zkombinovat rychlost s obezřetností.

Zpočátku vedl Latvala, než v poslední rychlostní zkoušce zahajovací etapy sklouzl do příkopu a spadl na 11. příčku. Hirvonen se dostal na špici, měl však velké obavy z toho, že v sobotních RZ bude startovat jako první a čistit tak stopu svým pronásledovatelům. Obavy se naštěstí nepotvrdily, Hirvonen neustále zvyšoval náskok a Latvala se propracoval zpět na třetí pozici. V krátké nedělní etapě zvolili oba piloti odměřené tempo.

„Jel jsem na jistotu a plán vyšel dokonale, bez jakýchkoli chyb nebo defektů,“ prohlásil osmadvacetiletý Hirvonen. „Věděl jsem, že když se nám podaří soutěž dokončit, staneme v celkovém hodnocení velmi vysoko, a to se také potvrdilo. Klíčem k úspěchu bylo udržet se na silnici a jet opatrně, ne pořád na plný plyn. Auto fungovalo celý víkend fantasticky, zejména v poslední rychlostní zkoušce, která byla opravdu tvrdá. Díky značnému náskoku jsem naštěstí mohl jet plynule.

Jsme zpět v boji o titul, zbývajících pět soutěží letošní sezóny bude velmi vzrušujících. Následující dva podniky, v Polsku a Finsku, se jedou na šotolině, což by mi mělo vyhovovat,“ dodal.

Latvala přiznal, že když se probojoval zpátky na „medailové“ pozice, přijal to s ulehčením. „V pátek večer jsem myslel, že je po všem. O umístění na stupních vítězů se mi ani nesnilo, ale ostatní chybovali nebo měli poruchy. Mojí včerejší strategií bylo šetřit pneumatiky i auto, vyhýbat se kamenům - a vyplatilo se. Tato soutěž si žádá respekt. Výsledek je pro mě i pro tým velmi důležitý,“ řekl čtyřiadvacetiletý Fin.

Khalid Al Qassimi a Michael Orr se třetím vozem Ford Focus RS WRC skončili šestí, což je pro sedmatřicetiletého jezdce z Emirátů nejlepší umístění v kariéře.

Malcolm Wilson, ředitel týmu BP Ford Abu Dhabi, řekl: „Mikko předvedl mistrovskou jízdu. Ačkoli po prvním dni vedl, měli jsme obavy z toho, jak jeho umístění ovlivní průběh sobotní etapy. On však přesně věděl, co má dělat, vedl si znamenitě. Také Jari-Matti po své chybě odvedl dobrou práci a dokázal těžit z chyb ostatních. Je to poprvé, kdy Focus RS WRC vyhrál soutěž s motorem vyrobeným zcela v režii M-Sport, a to je vynikající úspěch. Před Sardinií to vypadlo, že naše naděje na titul jsou v nenávratnu. My jsme se však nevzdali a teď jsme opět ve hře.“

Pohár pro vítězný tým převzal na pódiu John Fleming, prezident a generální ředitel Ford of Europe, který při této příležitosti řekl: „Není těžší soutěž než Acropolis a sedmé vítězství v nejnáročnějším podniku WRC za deset let považuji za fantastický úspěch. Dvě místa na stupních vítězů a umístění čtyř vozů Focus RS WRC v první šestce jsou dalším potvrzením naší síly, spolehlivosti a rychlosti.“

Ford

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >