aktuálně: 37 uzavírek, 2 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Preview Rajd Polski 2009

25. června 2009

Osmou soutěží seriálu mistrovství světa je pro letošek 66. ročník Rajdu Polski. Ten je tam letos poprvé. Ještě vloni se jel jako součást Mistrovství Evropy. V sezóně 2008 přivítalo účastníky rally letní počasí a letos tomu zřejmě nebude jinak.

Kvůli zařazení do MS vyrostl v centru soutěže v Mikolajkách zcela nový okruh, na němž se konala divácká speciálka. Nutno podotknout, že šotolinová dráha patří ve srovnání s jinými speciálkami k těm nejlepším; organizátoři se nenechali svázat různými sportovními stadiony či areály a trať umístili do volného terénu, čímž získali přehledné, poměrně rychlé a atraktivní lákadlo pro diváky.

„Museli jsme změnit trať s ohledem na to, že jsem zařazeni do seriálu mistrovství světa,“ řekl ředitel soutěže Tomasz Bartos. „Jsou to různorodé rychlostní zkoušky, které určitě nebudou pro jezdce nijak jednoduché. Povedou opravdu krásnými scenériemi, takže si i diváci přijdou na své.“

Polská rally se přesunula kompletně na šotolinový povrch v roce 2005. Předtím to byla v podstatě ryze asfaltová soutěž, podobná svým charakterem a tratěmi například Barum Rally Zlín. Kdo se letos stane prvním vítězem Polské rally v seriálu mistrovství světa, to se určitě dozvíme na jejím konci v neděli odpoledne.

Na soutěžící čeká v Polsku celkem 18 rychlostních zkoušek, které jsou rozděleny do tří dnů. První den čeká na soutěžící celkem 113.20 kilometrů. Druhý den přijde na řadu dalších šest šotolinových testů a v neděli čeká na jezdce pět rychlostních zkoušek.

Richard Vlček ; Zákruta.CZ

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >