aktuálně: 37 uzavírek, 3 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Tragická nehoda předčasně ukončila úvodní díl šampionátu v rally

31. března 2009

První podnik sedmidílného seriálu Mediasport Mezinárodního mistrovství České republiky v rally 2009 Cetelem Valašská rally byla předčasně ukončena po tragické události na sedmé rychlostní zkoušce s názvem Trúba. K této nešťastné události byla svolána mimořádná tisková konference.

Tiskový mluvčí soutěže Roman Ordelt uvedl: „Dnes, v sobotu 28. března v 10:49 hodin došlo na RZ 7 Trúba mezi obcemi Rybí a Štramberk k nehodě soutěžního vozu Mitsubishi Lancer EVO IX s číslem 55. Při havárii došlo ke kontaktu se třemi diváky, bohužel jejich těžká zranění nebyla slučitelná s životem. Příčina této nešťastné havárie se v těchto chvílích vyšetřuje. Ostatní rychlostní zkoušky byly zrušeny a jezdci byli směřováni do prostoru uzavřeného parkoviště. Následně byla soutěž rozhodnutím ředitele předčasně ukončena.“

K tragické události se vyjádřil Josef Pátl, mediální zástupce Federace automobilového sportu Autoklubu České republiky a šéf společnosti Mediasport. Na přítomné novináře, podobně jako při zahájení rally, apeloval zejména na větší informování o zásadních pravidlech, chování diváků na trati a dodržování pravidel bezpečnosti.

„Situace z loňského Pražského rallysprintu se bohužel vrátila jako bumerank. Již nyní je jisté, že opětovně dojde ke zpřísnění pravidel. Z naší strany chválíme pořadatelovu snahu o zabezpečení tratí nebo informování o bezpečnostních pravidlech v programu rally ještě před samotným zahájením. Ze strany pořadatelů bylo vše podle pravidel,“ uvedl Pátl. Vyvrátil rovněž mylné informace o úmrtí ze strany pořadatele či fotografa.

„Není pravda, že zemřel akreditovaný novinář nebo pořadatel. Víme, že před začátkem erzety na kritickém místě nikdo nestál. Místem projelo několik kontrolních vozů včetně bezpečnostního delegáta. Všichni tři diváci se na místo nehody museli přemístit až po průjezdu prvních soutěžních vozů.“ Mluvčí soutěže Ordelt jeho slova doplnil: „Těsně po nešťastné nehodě bylo tělo jednoho ze smrtelně zraněných diváků přikryto pořadatelskou vestou, čímž vznikly mylné a nepřesné informace.“

Podle Pátlova vyjádření bude Mediasport společně s Autoklubem České republiky nadále spolupracovat na podobných kampaních, jako je 4P „Prosíme, poslouchejte pokyny pořadatele“. Tento projekt bude v nejbližších době ještě zintenzivněn.

Lukáš Gabrhelík

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >