aktuálně: 37 uzavírek, 5 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Petáka čeká náročný úvod sezóny

26. března 2009

O nadcházejícím víkendu odstartuje nový ročník MMČR v rally v okolí Valašského Meziříčí, kde se v rámci Valašské Rally představí loňská rallysprintová mistrovská posádka Josef Peták a Libor Joska s vozem Peugeot 207 S2000.

Na místě spolujezdce usedá ve „velkém“ šampionátu pravidelně Alena Benešová, kterou však nahradí při úvodním závodě Libor Joska. „Alena je časově zaneprázdněná, navíc se mnou pojede v rámci Portugalské rally, a tak na místo usedne můj rallysprintový spolujezdec Libor Joska,“ doplňuje Josef Peták.

V závěru letošního roku oslaví příbramský jezdec padesátiny, což vedlo tým ke splnění největšího snu, kterým je možnost startovat na některém závodě mistrovství světa. Pro letošní rok se vše podařilo, a tak se fanoušci mohou těšit na start příbramské posádky v rámci Portugalské rally, kde se Peták s Benešovou představí s vozem Citroën C2 S1600 z dílen Martina Prokopa. „Je to splnění mého největšího snu a já tímto děkuji všem, kteří se na startu v Portugalsku podíleli,“ usmívá se jezdec.

Vraťme se však k domácímu šampionátu. Na Valašsko odjíždí posádka Hroch Rally Teamu připravená a zároveň plná očekávání. Oproti loňskému roku prošla změnou startovní listina. Změna to však byla pozitivní, proto můžeme očekávat vyrovnané souboje o nejvyšší příčky. „Přes zimu jsme provedli kompletní údržbu a repasi Peugeotu 207 S2000. Peugeot prozatím nehomologoval žádné nové komponenty, a tak nedošlo k výraznějším změnám na voze. Na Valašskou rally odjíždíme ve středu a jsme velice zvědaví, jak tento závod dopadne. Startovní pole se hodně zkvalitnilo, zajet tak dobrý výsledek bude nesmírně obtížné. Navíc od letošního roku jsou povoleny pouze dva průjezdy rychlostní zkoušky v rámci seznamovacích jízd, což šampionát jistě ztíží. Velkým otazníkem je také počasí, které bude v okolí Valašského Meziříčí panovat,“ vhlíží k blížícímu se startu příbramský jezdec.

Zaparkováním závodního vozu do uzavřeného parkoviště v sobotní podvečer to však pro Petáka nekončí. „Z Valašské rally musím hned večer pospíchat domu, protože v neděli již odlítáme do Portugalska, kde se uskuteční další podnik mistrovství světa, a kde se proběhne náš premiérový start,“ říká závěrem Josef Peták.

Letošní kalendář Hroch Rally Teamu je podobný loňskému. Dvojice Peták/Benešová by se měla pravidelně objevovat v rámci MMČR v Rally a posádka ve složení Peták/Joska při jednodenních soutěžích při MČR ve sprintrally.

Marek Felt

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >