aktuálně: 37 uzavírek, 5 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Valaška obstará domácí premiéru vozu Škoda Fabia S2000

23. března 2009

Poslední březnový víkend otevře novou sezonu domácích automobilových soutěží úvodní soutěž roku a seriálu Mediasport Mezinárodního mistrovství České republiky v rally 2009 - populární Cetelem Valašská rally (27. - 28. března).

Příznivci motoristického sportu se mají rozhodně na co těšit, protože na tratích rychlostních zkoušek uvidí v rámci osmadvacátého ročníku valašky vynikající jezdeckou konkurenci. Navíc tovární tým Škoda Motorsport poprvé v českých zemích představí v ostrém závodě vůz Škoda Fabia Super 2000.

Mezi sedmasedmdesáti piloty ze šesti států bude prakticky celá domácí špička. Kromě Jana Kopeckého s novou fabií nebude na startu chybět ani Roman Kresta, Václav Pech nebo Pavel Valoušek. Na Valašsku populární Kresta bude řídit Peugeot 207 S2000. Pech i Valoušek budou na tratích prohánět vozy Mitsubishi Lancer EVO IX. Kromě elitních českých jezdců uvidí diváci také druhého továrního pilota Škodovky Juho Hänninena. „Atraktivním jménem je také Rus Jevgenij Novikov, který je členem juniorského týmu Citroënu v mistrovství světa. Na valašce bude startovat s australským spolujezdcem Moscattem na voze Mitsubishi Lancer EVO IX,“ uvedl ředitel soutěže Miroslav Hošák. „Myslím, že obsazení závodu bude opravdu skvělé.“ Talentovaný Rus bude na Cetelem Valašská rally sbírat hlavně zkušenosti na asfaltových tratích, které jsou pro něho velkou neznámou. Proto letos pojede rovnou pět závodů českého mistrovství.

Pro tovární tým Škody půjde o druhý start s novým modelem Fabie S 2000. Poprvé se vůz představil letos v zimě při Rallye Monte Carlo, kde zanechal vynikající dojem. Finský pilot s ním zajížděl skvělé časy, nakonec však soutěž po havárii nedokončil. Kopecký skončil jen těsně pod stupni vítězů. „Vítáme další možnost prověřit nasbírané poznatky a otestovat vůz v reálných podmínkách závodu. Chceme se opět posunout o kus dopředu ve vývoji, a přestože účast na Valašské rally bereme spíše testování auta, budeme samozřejmě usilovat o co nejlepší výsledek. Zároveň jde o skvělou příležitost představit se českým fanouškům rally. Pro jezdce je závod zároveň tou nejlepší přípravou pro příští soutěže IRC,“ uvedl šéf týmu Škoda Motorsport Michal Hrabánek.

Startovní listina obsahuje hned sedm vozů specifikace Super 2000 a díky startu továrního týmu Škody je o soutěž mimořádný zájem i mezi zástupci médií. „Akreditovalo se přes sto deset novinářů. Je to nejvíce v historii Cetelem Valašské rally,“ řekl tiskový mluvčí soutěže Roman Ordelt. Také v letošním roce se organizátoři rally mohou spolehnout na podporu Zlínského kraje. „Bereme tento podnik jako významnou propagaci celého regionu,“ prohlásil tiskový mluvčí Zlínského kraje Patrik Kamas. „Přispěli jsme na konání soutěže částkou sto tisíc korun. Jde o promyšlenou investici. Věříme, že se tyto peníze zúročí v podobě zájmu návštěvníků o Zlínský kraj.“

Soutěž se oproti loňskému roku změnila. Téměř všechny rychlostní zkoušky se pojedou na nových úsecích. Schéma rally však zůstává podobné. „V pátek je na programu šest rychlostních vložek. Každá erzeta se pojede třikrát, přičemž většina proběhne za tmy,“ vypočítával ředitel soutěže Miroslav Hošák. „V sobotu bude na programu osm dalších rychlostních testů na čtyřech úsecích. První vůz by měl vjet na cílovou rampu těsně před sedmnáctou hodinou.“

Drahomír Kvasnička

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >