aktuálně: 37 uzavírek, 20 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Preview Portugalská rally 2009

1. dubna 2009

Rally Portugal byla součástí seriálu mistrovství světa již od roku 1973. Naposledy se jela jako součást WRC v roce 2007. Vloni opětovně vypadla, aby se znovu letos zařadila mezi soutěže MS. Na obtížném podniku nebudou chybět zástupci ani jednoho z továrních týmů a navíc se hodlá do Portugalska vydat mnoho soukromých pilotů.

Organizátoři doufají, že se jim podaří vše dobře zvládnout a nebudou mít problémy s diváky, které je v minulosti často trápily. Fanoušků totiž stojí podél trati tisíce a někdy není snadné ani pro několik desítek organizátoru davy usměrnit do potřebných zón.

Díky nehodě před více než dvaceti lety, je Portugalsko známé jednou z největších tragédií historie soutěžního automobilového sportu. A tehdy, v roce 1986, to rozhodně nebyly supervýkonné speciály skupiny B, kdo nesl na smutné události hlavní vinu... ale především diváci, kteří stáli i na velmi nebezpečných místech.

Portugalská rally byla v minulosti typická oblaky prachu nad šotolinovými rychlostními zkouškami. Jen v roce 2001 to byla výjimka, kdy velmi hustě pršelo a trať se stala místy neprůjezdná.

Akční charakter Portugalské rally posilují vysoké rychlosti a také skoky. Německý pilot Armin Schwarz doskočil se Škodou Octavií WRC dokonce až na hranici 70 metrů, což je rekordem až do dnešních dnů.

Naposledy soutěž vyhrál s poměrně velkým náskokem Sébastien Loeb na voze Citroën C4 WRC. Celkově čeká na jezdce 18 rychlostních testů v délce 361,36 kilometru.

Richard Vlček ; Zákruta.CZ

Další články

Nejkrásnější lokality vedle českých dálnic

Cestování po českých dálnicích nemusí být jen o rutinní jízdě z bodu A do bodu B. I když se na cestách potýkáme s dopravními zácpami a nekonečnými opravami, okolí českých dálnic skrývá množství nádherných a zajímavých míst, která stojí za to objevit.

zobrazit článek >

Ceny benzinu trápí mladé řidiče - cena ropy Brent je klíčovým faktorem

V poslední době se mladí řidiči stále více potýkají s rostoucími cenami benzinu, které značně zatěžují jejich rozpočet. Tento trend není jen výsledkem inflace nebo vládní politiky, ale především výkyvů na globálním trhu s ropou, konkrétně cenou ropy Brent, která má zásadní vliv na konečnou cenu pohonných hmot.

zobrazit článek >

Tipy pro efektivní stěhování: Jak ušetřit čas a peníze?

Stěhování v dynamických městech na realitním trhu s sebou vždy přináší výzvy. Kromě kolísajících nájmů a cen nemovitostí může být velkou výzvou také městská doprava a logistická omezení. V tomto článku se s vámi podělíme o nejlepší tipy a triky, které vám pomohou efektivně a úsporně se přestěhovat v rámci města.

zobrazit článek >