aktuálně: 37 uzavírek, 1 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Představuje se podoba letošní 44. Mogul Šumava Rallye Klatovy a 18. Historic Vltava Rallye

18. března 2009

Letošní ročník Mogul Šumava Rallye Klatovy ponese úctyhodné pořadové číslo 44. Tolika ročníky a tak dlouhou historií se žádná současná automobilová soutěž na našem území nemůže pochlubit.

Přestože zůstává trať soutěže z větší části podobná loňskému ročníku, přináší letošní harmonogram mnoho novinek. Asi tou hlavní je posunutí velké části soutěže na oba víkendové dny. Je to z důvodu méně hustého provozu jak mezi dotčenými obcemi, tak v neposlední řadě i na hlavních tazích, po nichž se budou přesouvat posádky účastníků i diváků. Dlouhých přejezdů si i letos účastníci užijí dosyta. Všechny přejezdy však mají své opodstatnění, ať již za nádhernými rychlostkami na Vimpersko v sobotu, nebo na nedělní „speciálku“ v krajské metropoli Plzni, která vychovala pro českou rally již nejedno slavné jméno. Podobné dlouhé přesuny jsou ostatně běžné i ve světových soutěžích a i v našich současných podmínkách, je bohužel třeba za vhodnými tratěmi nějakou vzdálenost překonat. Stejně jako loni bude na většině rychlostních zkoušek odjeta v přibližně dvouhodinovém předstihu před „Šumavou“ Historic Vltava Rallye. Ta nabídne atraktivní směsici vozů různé provenience z celé Evropy, kde budou mít opět výrazný podíl jezdci ze skandinávských zemí.

A jak je připraven program soutěže, resp. obou soutěží konkrétně? V pátek 17. dubna se odehrají přejímky na novém místě, na ploše býv. kasáren dnes pod názvem Erbenovo náměstí. Zde bude zároveň umístěn velký stan, v němž bude centrum dění soutěže po celou dobu konání včetně velkoplošné obrazovky s přímými vstupy s aktuálními výsledky probíhající rally. Pro neklatovské je nejlepší popis polohy tohoto místa 500 metrů od kosy na okruhu u Činova směrem do centra Klatov. Po oficiálním startu na klatovském náměstí Míru do páteční, spíše prologové etapy, se posádky vrátí k velkému stanu po absolvování jediné páteční rychlostní zkoušky. Tou bude, jak jinak, než nejtradičnější česká rychlostní zkouška, Klatovský okruh u Činova. Po něm se přímo ve velkém stanu odehraje představení nejzajímavějších posádek jak současných vozů účastnících se Rallye Šumava, tak i Historic Vltava Rallye.

Sobotní část soutěže zavede všechny posádky na Vimpersko, kde se nachází jedny z nejhezčích českých rychlostních zkoušek. Letos si mohou posádky i diváci opět vychutnat, byť v pozměněné verzi, dlouhou zkoušku okolo Mařského vrchu u Vimperka s průjezdem přes české „Col de Turini“ obec Lštění. Po roční pauze se vrátí i krátká, ale velmi pestrá rychlostní zkouška u Račova. Večer se posádky přesunou do uzavřeného parkoviště v Janovicích nad Úhlavou. Nedělní etapa zavede posádky do oblasti východně od Klatov s průjezdem přes známý Koráb. Opakovat se bude i již zmíněná speciální rychlostní zkouška v centru Plzně, která vtáhne do dění soutěže navíc i obyvatelstvo krajské metropole. Po jednání s asociací jezdců došlo ke zrychlující úpravě této zkoušky a k vynechání extrémě rychlé zkoušky se skoky u Roupova, na nichž se loni proslavil akrobatickou kreací plzeňský jezdec Viktor Szabó. V cíli budou první posádky očekávány opět v Klatovech. Celou soutěž uzavře tentokrát veřejné vyhlášení vítězů, opět ve velkém stanu v prostoru býv. kasáren na Plánické ulici.

I když je ještě brzy psát o podobě startovního pole, bude určitě k vidění vyrovnaný souboj o body do Mezinárodního mistrovství ČR, do Středoevropské zóny a Evropského poháru s očekávaným soubojem Václava Pecha a Romana Kresty. Republikovou špičku letos obohacenou o několik dalších vozů specifikace S2000 doplní zřejmě i ruský talent a účastník mistrovství světa v juniorském továrním týmu Citroën Evgenyi Novikov, který by právě v okolí Klatov měl začít sbírat asfaltové zkušenosti z českých tratí. První mistrovský podnik, Valašská rally naznačí ohledně startujících více.

Jak každý ví, aprílové počasí dokáže překvapit. Soutěž v šumavském podhůří tak může být i v jarním termínu dost záludná. Takže 17. - 19. dubna na 44. Mogul Šumava Rallye Klatovy a 18. Historic Vltava Rallye naviděnou.

Jan Valeš

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >