aktuálně: 37 uzavírek, 5 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Honza Štěpánek se vrací do rally (+VIDEO)

5. března 2009

Říká se, že srdce pravého soutěžáka pro rally nikdy nevychladne. To, že uvedená slova platí bezezbytku potvrzuje i případ kroměřížského Honzy Štěpánka. Moravského jezdce jsme mohli v plném soutěžním nasazení vidět naposledy na Jänner Rally v roce 2008, poté Honza kombinézu, přilbu a další propriety odložil a začal se naplno věnovat svým podnikatelským aktivitám a zejména čerstvě narozené dceři Terezce. Kdo však rally jednou okusil, nechce jinak, a tak sotva se rok s rokem sešel, začal Honza Štěpánek znovu pokukovat po sedačce v závodním voze.

Honza byl příznivcům rally znám svým nerozlučným spojením s vozy značky Subaru, se kterými závodil a současně je připravoval řadě jiných jezdců, například Achimu Mörtlovi, Emilu Trinerovi a dalším. Do podvědomí fanoušků se však zapsal také svým dravým a atraktivním stylem jízdy. Proto může být zajímavou skutečností informace o obměně vozu, se kterým moravský pilot návrat na závodní tratě připravuje.

Za návratem Honzy Štěpánka do rally stojí společnost BH CAPO CAR s.r.o. z Týnce nad Labem. Společnost BH CAPO CAR s.r.o. je ryze českým subjektem, který v současné době podniká v oblasti prodeje motorových vozidel, příslušenství a jejich oprav. Vzhledem ke vztahu k automobilovému průmyslu, je nasnadě i touha Miroslava Hroudy, majitele společnosti, podílet se na aktivním automobilovém životě, zejména ve sportovním odvětví.

Pro rok 2009 tedy společnost oslovila osvědčeného a zkušeného jezdce rallye, Honzu Štěpánka, a dohodla se s ním, že letos se společně utkají o titul v MČR Sprintrally a to s vozem Škoda Octavia WRC .

Víru v úspěch a možná i získání titulu podporuje nesporné umění Honzy Štěpánka, který jistě, se zázemím a podporou poskytnutou panem Miroslavem Hroudou a společností BH CAPO CAR s.r.o., znovu dokáže, že volant jsou pro zkušeného jezdce jen otěže několika set koní, a že cesta do cíle je otázkou disciplíny, odvahy a vytrvání.

„Pro rok 2009 jsem byl osloven s velmi zajímavou nabídkou na spolupráci od společnosti BH CAPO CAR a v tuto chvíli mohu potvrdit, že jsme předběžně dohodnuti na startech v kompletním seriálu MČR Sprintrally. V současné době dolaďujeme poslední detaily,“ říká Honza a pokračuje v odkrývání plánů. „Pro naše starty je dohodnut vůz Škoda Octavia WRC z dílen Věroslava Cvrčka, který se momentálně staví a jsem nesmírně rád, že se nám s týmem pana Cvrčka podařilo navázat spolupráci. Zejména proto, že jsem přesvědčen, že vozy připravované jeho týmem patří k velmi kvalitním. Snem asi každého jezdce je, si s vozem WRC zazávodit a ani já nejsem v tomto výjimka. Jsem velmi rád za tuto příležitost, chci pobavit fanoušky u trati a také chci pobavit sám sebe.“

V současné době ještě není definitivně rozhodnuto, kdo vedle Honzy usedne na sedačku spolujezdce, s největší pravděpodobností by se ale měl této úlohy znovu ujmout Honzův dlouholetý navigátor Marek Omelka.

Honza Štěpánek však po roční přestávce neponechává nic náhodě a přestože rallysprintová sezóna začne až v květnu, již nyní se na ni pečlivě připravuje. O tom, že závodit nezapomněl může svědčit i jeho výkon na I. Rally Vizovice 2009, kde si kroměřížský jezdec dojel pro vítězství. Dalším krokem přípravy bylo Honzovo testování v uplynulém týdnu v Chřibách , úseku známém z Barum Rally. Jak Honzovi testování šlo, můžete shlédnout na videosestřihu z této akce.

Některé zprávy se píší dobře, jiné však mnohem hůře. Velmi těžkou událostí, která zasáhla celý tým, za který dříve Honza startoval - SUBARU SPORT SERVICE AČR - bylo úmrtí člena týmu Pavla Večerky. Vynikající kamarád, obětavý článek soutěžního týmu a skalní příznivec rallysportu, jenž stál dlouhá léta po boku dvojice Štěpánek - Omelka, opustil svět rychlých kol po dlouhém boji s těžkou nemocí 23.12.2008. Pavel by měl nyní zcela jistě obrovskou radost z Honzova návratu na závodní tratě a celému týmu bude nejen při závodech velmi chybět.

Video Honzy Štěpánka z testů se Subaru Impreza STI na sněhu na Bunči

Petr Medřík

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >