aktuálně: 37 uzavírek, 2 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Preview Cyprus rally 2009

12. března 2009

Kyperská rally patří již od svých prvních krůčků v mistrovství světa k nejtvrdším podnikům celého seriálu mistrovství světa. Spolu s Tureckou rally dává nejvíce zabrat nejen technice, ale také fyzičce a připravenosti posádek.

Poprvé se jela v roce 1970 a hned si vysloužila pověst drsné rally. V minulosti tuto rally vyhráli jezdce Ari Vatanen, Bjorn Waldegard nebo také současná jenička tým Škoda Armin Schwarz.

V letošním roce se na Kypru objeví vozy skupiny Super 1600 i skupiny N. Kyperská rally patří k jedné z nejpopulárnějších soutěží celého kalendáře mistrovství světa, což dokázala především největší sledovaností v televizi. Rychlostní zkoušky jsou velmi pomalé a dosahuje se průměrné rychlosti jen něco okolo 50 km/hod.

Nicméně ani její oblíbenost nezabránila tomu, že se dva roky seriál mistrovství světa z Kypru přesunul jinam. Nyní se do kalendáře WRC vrací a nutno podotknout, že se změnami, které příliš jezdce nepotěšily.

Soutěžní vozy budou totiž muset být po celou rally obuty na šotolinových pneumatikách a to přesto, že se část zkoušek pojede na asfaltu. Jistě nás tak čekají velice zajímavé situace.

V letošním roce čeká na piloty pouze 14 rychlostních zkoušek o celkové délce 332.07 kilometrů. V sezóně 2006 soutěž vyhrál Sébastien Loeb s vozem Citroën Xsara WRC.

Richard Vlček ; Zákruta.CZ

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >