aktuálně: 37 uzavírek, 4 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Preview Norská rally 2009

11. února 2009

Norská rally se v letošním roce pojede podruhé jako součást seriálu mistrovství světa. Na jezdce čekají velmi nízké teploty a tratě pokryté sněhem a ledem. Dá se také očekávat, že posádky se budou znovu zasněženou krajinou řítit rychlostí přesahující stokilometrovou hranici.

Bezesporu největší radost mají ze zařazení soutěže do MS bratři Solbergové, kteří se budou chtít na domácí půdě znovu předvést. Nicméně největším favoritem bude Mikko Hirvonen, který v Norsku před dvěma lety triumfoval. Mezi další adepty na vítězství budou patřit Jari-Matti Latvala, Sébastien Loeb, Henning Solberg...

Organizátoři i letos čekají obrovský nápor diváků. U tratí by jich mohlo údajně být až přes 200 tisíc, jako tomu bylo i v roce 2007. Co se týká sněhových podmínek, tak ty byly v Norsku vždy velmi dobré. O sníh jistě nouze nebude.

Jezdci se mohou kromě velmi kvalitních tratí těšit také na vysoké bariéry podél tratí, které jim nezřídka pomáhají k rychlejším průjezdům zatáček. Pneumatiky s hřeby jsou samozřejmostí.

Norsko začalo s kandidaturou do mistrovství světa již v roce 2001 a po šesti letech tvrdé práce se jim to podařilo. Letos se tak zařadí jejich soutěž do seriálu mistrovství světa již podruhé.

Letos čeká na jezdce 23 rychlostních zkoušek o celkové délce 375.04 kilometrů. Vzdálenost, kterou jezdci urazí za celou soutěž je pak 1280.72 kilometrů. Před dvěma lety v Norsku zvítězil Mikko Hirvonen na voze Ford Focus WRC.

Richard Vlček ; Zákruta.CZ

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >