Tisková zpráva o nehodě posádky st. č.50

25. listopadu 2008

Dne 14. listopadu 2008 v 17:00 byl na Masarykově náměstí v Kralovicích odstartován VII. ročník automobilové soutěže pořádaný Rallye Clubem Marionetta Kralovice, letos pod názvem Pongratz rallye Kralovice 2008.

Soutěž byla naplánována do dvou etap, přičemž v pátek v I. etapě se měly odjet 4 rychlostní testy za tmy. Na sobotu zbylo dalších 9 rychlostních testů, z celkových 13 plánovaných.

Na prvním rychlostním testu Plasy „Peklo“ - Žebnice, byla v čase 19:16 z radiového spojení v obci Horní Hradiště nahlášena nehoda posádky st.č. 50 Kysela Tomáš - Beneš Petr s vozem VW Golf 1.6. Soutěž byla okamžitě přerušena a k místu nehody byla ze startu této rychlostní zkoušky vyslána posádka asistenčního vozidla s vyprošťovací technikou a plně vybavená posádka sanitního vozidla rychlé záchranné služby TransHospital Řevnice. V zápětí po nich v 19.20 hod, přijel na místo i vedoucí této RZ-ty pan Koča a ředitel závodu Vladimír Slemenský, kteří okamžitě pomáhali organizovat příjezd dalších záchranných složek a výjezdovou skupinu Policie okresu Plzeň – sever. Do deseti minut bylo na místě dalších pět sanitních vozidel s lékaři. Předběžným šetřením bylo zjištěno, že z dosud přesně nezjištěných důvodů, došlo k bočnímu vyjetí výše jmenované posádky č.50 s vozidlem VW Golf z tratě rychlostní zkoušky a následnému střetu s diváky, kteří již nestihli před tímto vozidlem včas opustit své pozice.

Při této nehodě bylo různě zraněno celkem 6 osob, z nichž jeden chlapec ve věku asi 9 let a jeden mladík ve věku 17 let. Ostatní osoby byli dospělé. Většinou se jednalo o tržné rány, zlomeniny končetin a žeber a naraženiny. Všichni zranění byli po základním ošetření z místa nehody transportováni do plzeňských nemocnic, jsou mimo ohrožení života a dle posledních zpráv se jim již daří lépe.

Jelikož nemáme dosud zjištěné osobní údaje zraněných, žádáme jejich příbuzné, aby se ozvali na tel. 603816256 p. Vladimír Slemenský - ředitel rallye, k učinění dalších kroků v této záležitosti. Zároveň celý organizační výbor Pongratz rallye Kralovice 2008 projevuje lítost nad touto událostí. Všem zraněným přeje brzké uzdravení bez dalších následků a věří v řádné vyšetření a objasnění míry zavinění kompetentními orgány činnými v tomto řízení.

Vladimír Slemenský