aktuálně: 37 uzavírek, 2 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Sébastien Loeb a Daniel Elena: Mistři světa 2008

7. listopadu 2008

Datum 2. listopadu 2008 bude nesmazatelně zapsáno do historie jako den Sébastiena Loeba a Daniela Eleny, kteří vybojovali pátý titul mistrů světa WRC v řadě a přepsali tak historii automobilového soutěžního sportu.

Tento tandem kraluje od roku 2004, nejprve na voze Citroën Xsara, později na C4 WRC. Stejně jako v roce 2005 dosáhli na korunu v Japonsku, nyní ovšem ještě jeden podnik před samotným závěrem šampionátu. Opona se zatáhne za tři týdny ve Walesu na Britské rallye, kde se Sébastien Loeb - Daniel Elena a Dani Sordo - Marc Martí pokusí vybojovat korunu také pro Citroën v Poháru konstruktérů.

Trpělivost místo „ipponu“

Ačkoli pro finálový den Rallye Japonsko naordinovali pořadatelé pouhých 96 kilometrů do devíti rychlostních zkoušek, všem z týmu Citroën Total Sport připadal neskutečně dlouhý čekáním na šampaňské a oslavu úspěchu. Sébastien Loeb s Danielem Elenou stejně jako v pátek a sobotu se nenechali vyprovokovat svými soupeři k bodům za ippon, tedy k unáhleným útokům na vítězství. V mokrých a blátivých podmínkách by to mohlo znamenat konec nadějí, a tak v táboře Citroënu vládla nervozita. Nicméně dvojice Citroënu dojela na třetím místě, které jí zabezpečovalo pátý titul ze šesti startů v mistrovství světa, které tým Citroën absolvoval v plném rozsahu. Statistika zařadila Loeba před takové veličiny, jakými byli Juha Kankkunen, ale obzvlášť Tommi Mäkinen, jenž získal čtyři světové tituly v řadě v rozmezí let 1996 - 1999.

Loeb: Fantastické!

„Je to fantastický pocit,“ říkal Sébastien v cíli. „Spolu s Danielem a všemi v týmu jsme si řekli, že chceme vyhrát korunu i letos. Jsem ohromně spokojený, že to přišlo právě nyní v Japonsku. Přál jsem si titul získat už nyní, abychom mohli jet na poslední soutěž do Walesu s volnější myslí. Víkend to byl hodně dlouhý a psychicky vysilující a vůbec mi nepřipadal moc zábavný. Náš vůz C4 WRC a pneumatiky Pirelli fungovaly velmi dobře, navíc nebylo lehké zahánět v průběhu soutěže myšlenky na titul. Tomu jsme se přibližovali každou rychlostní zkouškou a nakonec se nám čekání vyplatilo.“

„Nemohu říci, zda je právě letošní titul nejhezčím ze všech,“ řekl nový pětinásobný šampion. „Zvláštní vzpomínky mám samozřejmě na náš vůbec první titul mistrů světa a nechci tvrdit, že už je to něco, nač si člověk zvykne. Každý z titulů přinesl zvláštní pocit. Jedno ovšem zůstává stejné pořád a pro všechna prvenství - společná radost všech v týmu. Vždycky nám připravili auto s potenciálem na zisk titulu, takže titul je pokaždé i jejich. Do toho počítám i Dani Sorda a Marca Martího, jejichž výsledky přispěly k našemu úspěchu. Naše myšlenky se teď budou ubírat ke Cardiffu, kde bychom se chtěli pokusit získat pro Citroën double...“

Elena: Užít si soutěž

„Byl to dlouhý rok, ale vyhraný titul, to je tak ohromný pocit,“ souhlasil Daniel Elena. „Je to naše pátá koruna společně se Sébem a každá mi dala obrovské potěšení. Statistiky mě moc nezajímají, pro mě je rozhodující užít si každou rychlostní zkoušku a podělit se o pocity z nádherné atmosféry v týmu a pracovat se Sébem.“

„Jsem velmi rád za Sébastiena a “Danose„,“ přidal se Dani Sordo. „Letos dosáhli deset vítězství a titul si plně zaslouží. Je to velká čest pro mě i Marca, že můžeme být ve stejném týmu jako mistři světa. Ještě zbývá jedno kolo do konce a také my se pokusíme o maximum, abychom pomohli Citroënu k Poháru konstruktérů a sobě k třetímu místu v šampionátu pilotů.“

Španělský pilot pokazil závěr Japonské rallye. Po pátečních problémech chtěli v Citroën týmu, aby soutěž ukončili a získali tak možnost nasadit na Rallye Wales nový motor. To předpisy umožňují.

Quesnel: Polovina plánu splněna

Titul slavil také Olivier Quesnel, první v roli týmového šéfa Citroën Sport. „Jsem navýsost spokojený,“ smál se. "Tím, že Séb a Daniel získali prvenství v šampionátu, jsme splnili polovinu našeho plánu, který jsme si před sezonou vytýčili. Na oslavy v naší základně v Satory moc času nebude, všichni jsme náležitě motivovaní, jak posádky, tak personál k boji o zisk koruny mezi konstruktéry.

Citroën Sport

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >