aktuálně: 37 uzavírek, 2 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Změněná Japonská rally bude velkou neznámou

31. října 2008

Velký krok do neznáma čeká o tomto víkendu tovární tým BP Ford Abu Dhabi . Předposlední soutěž letošního FIA MS v rally zavede jeho jezdce na zcela nové tratě do Země vycházejícího slunce. Po čtyřech letech, kdy byla soutěž pořádána v okolí města Obihiro, se letos veškeré dění přesouvá do Sappora v centrální oblasti nejsevernějšího japonského ostrova Hokkaido. Focusy RS WRC a jejich posádky Mikko Hirvonen a Jarmo Lehtinen, stejně jako týmoví kolegové Jari-Matti Latvala a Miikka Anttila se budou muset letos již podruhé vypořádat s nástrahami naprosto neznámých tratí.

Základnou Japonské rally bude moderní baseballový a fotbalový stadion Sapporo Dome s kapacitou 43.000 diváků. V jeho areálu se také pojede pět asfaltových rychlostních zkoušek a poprvé v historii WRC se tu jezdci představí v paralelních soubojích v kryté aréně.

Všechny rychlostní zkoušky budou nové, ale většina z nich byla po mnoho let využívána v rámci japonského národního šampionátu. Většina také vede po středně až velmi rychlých šotolinových lesních cestách. Sami organizátoři tratě charakterizují jako plynulé a přehledné.

George Black, který je v týmu BP Ford Abu Dhabi specialistou na pneumatiky, se po loňské rally vydal přímo na místo a zjistil, že tratě jsou poněkud zvlněné. „Většina z nich je kopcovitá. I když se nejedná o nějaké velké výškové rozdíly, rovina to není. Jsou vcelku rychlé, ale úzké a místy je šotolina prašná. Jinak převládá spíše oblázkový povrch, který je zhutněný a připomíná kočičí hlavy. Je docela kluzký. Problémem asi bude i v mokrém spadaném listí. V loňském roce jím byly cesty doslova posety,“ říká.

Úřadujícímu mistru světa, týmu BP Ford Abu Dhabi patří v šampionátu 2008 druhé místo. Pokud se má o titulu rozhodovat až v posledním podniku ve Velké Británii, musí si z Japonska odvézt maximální bodový zisk. Druhé místo v tabulce jezdců patří i Hirvonenovi. Také on musí jet na vítězství, i když ani maximální desetibodový zisk by pro něj nemusel být za určitých podmínek dostatečný..

Osmadvacetiletý Fin má ale na nově zařazených soutěžích skvělou bilanci. V roce 2007 vyhrál při premiérovém startu šampionátu WRC v Norsku a stejný úspěch zopakoval letos v dubnu v Jordánsku, kde se jelo v rámci MS rovněž poprvé. V roce 2007 skončil v Japonsku třetí. „Minulý týden jsme testovali a všechno šlo dobře. Jsem rád, že se vracíme na šotolinu. Musím se i v Japonsku znovu pokusit o vítězství. Nemám jinou šanci, pokud chci udržet šance na titul při životě,“ říká.

„Musíme si dát pozor při psaní rozpisů, protože tratě budou úzké a rychlé. V širších zatáčkách budeme muset dobře prohledat jejich vnitřní strany, abychom zjistili, jestli tam nejsou kameny, o které bychom si mohli při zkracování stopy poškodit auto. Pomůže nám i to, že tu pojedeme všichni poprvé, takže nikdo nebude moci čerpat z předchozích zkušeností.“

„Dělat si nové rozpisy mě baví a docela si v tom věřím. V každém případě je ale na místě opatrnost, protože je píšeme při prvním průjezdu během seznamovacích jízd a pak si je můžeme zkontrolovat jenom jednou, při druhém průjezdu. Potřetí už tu jedeme při soutěži na plný plyn. Viděl jsem nějaké fotografie rychlostních zkoušek, ale z těch nejsem o moc moudřejší. Vypadá to, že je tam spousta drobných oblázků jako v Austrálii, ale ne v takové míře. Také vím, že tratě jsou úzké a místy prašné,“ dodává Hirvonen.

Jari-Matti Latvala se do týmu vrací po dvou asfaltových soutěžích, které absolvoval s Focusem RS WRC týmu Stobart VK M-Sport. „Jsem rád, že jsme zpátky na šotolině, i když poslední dva dny na Korsice už se mi jelo velmi dobře a pomohlo mi to v získání sebedůvěry na asfaltu. Říkali mi, že tratě v Japonsku jsou rychlé a že se příliš neliší od těch, které znám z okolí Obihira. Možná jsou trochu drsnější a užší,“ říká třiadvacetiletý Fin, který bude v Zemi vycházejícího slunce startovat potřetí.

„Musíme se s Mikkou pokusit o maximální body a o udržení Citroenů za námi. Velmi důležité budou seznamovací jízdy, protože všichni budeme psát nové rozpisy. Musíme jim věnovat velkou pozornost, abychom se na ně mohli stoprocentně spolehnout. S posledními testy jsem byl spokojený a podařilo se mi na nich vylepšit nastavení auta pro suché tratě,“ dodává.

Ford

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >