aktuálně: 37 uzavírek, 3 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Martin Semerád bude reprezentovat v Pirelli Stars Drives Shoot-out

22. října 2008

O uplynulém víkendu se mladý soutěžní jezdec Martin Semerád seznamoval se šotolinou na německé Lausitz Rally, kde jej však od začátku soutěže provázely technické problémy, které nakonec vyústily v odstoupení na páté rychlostní zkoušce.

Tuto sobotu 25.10.2008 ale bude Martin Semerád bojovat na trošku jiném kolbišti. Martina čeká reprezentace České republiky na prestižní akci Pirelli Stars Drivers Shoot-out Europe, která se uskuteční v českým fanouškům dobře známém Freistadtu nedaleko česko-rakouských hranic. Město Freistadt, známé jako centrum zimní Jänner rally, bude hostit účastníky akce, která má za úkol vyhledávat mladé talentované jezdce rally a nabídnout jim možnost získávat další zkušenosti při účasti na šesti podnicích Mistrovství světa.

Italský pneumatikářský gigant Pirelli je v letošním roce výhradním dodavatelem pneumatik pro soutěžní vozy v Mistrovství světa a jeho podpora motoristickému sportu akcí Pirelli Stars dostala nový rozměr. Fanoušci rally po celém světě dlouhou dobu volali po projektu, který dá šanci mladým a začínajícím jezdcům nasbírat další zkušenosti a ukázat, jak se dovede prosadit dravé mládí v jedné z nejpopulárnějších motoristických disciplin.

Mezinárodní automobilová federace FIA tak oslovila národní automobilové federace, aby nominovaly mladého jezdce, který by měl reprezentovat svou zemi v Pirelli Stars Drivers Shoot-out. Martin Semerád se dostal do nominace místo úspěšného jezdce Mistrovství světa Martina Prokopa, který byl spolu s dalšími zkušenými jezdci seriálu MS mezinárodní automobilovou federací FIA ze seznamu vyjmut, protože nesplňoval zadání projektu, který hledal mladého jezdce rally s minimem zkušeností na mezinárodní scéně.

Krátká kariéra Martina Semeráda v motoristickém sportu byla odstartována v roce 2006 účastí na okruhových závodech v České republice a pokračovala v Poháru mládeže, který vypsala národní automobilová federace FAS pro jezdce rally mezi šestnáctým a osmnáctým rokem. Martin, který stále sbírá zkušenosti hlavně od svého otce a mistra republiky v rally Josefa Semeráda, se letos v červenci na Bohemia Rally poprvé posadil do produkčního Mitsubishi Lancer EVO IX. Jeho výkony se s každým dalším najetým soutěžním kilometrem zlepšovaly a v posledních dvou soutěžích Mistrovství České republiky již Martin Semerád po boku zkušeného spolujezdce Bohuslava Ceplechy bojoval o místa na špičce absolutního pořadí. Na poslední soutěži, kterou byla Rally Jeseníky dokonce poprvé v životě vystoupal na pomyslnou bednu a ze soutěže, kterou ztížilo nepříznivé počasí, si odvezl poháry za skvělé třetí místo absolutní klasifikace.

Martin Semerád dostal šanci se utkat s největšími nadějemi osmnácti evropských států a vítězi regionálních kol Pirelli Stars ve Střední a Jižní Americe. Právě rakouský Freistadt bude tuto sobotu dějištěm výběru dvou jezdců, kteří dostanou šanci účastnit se šesti podniků Mistrovství světa s produkčním vozem nebo s vozem kategorie S2000 s podporou společnosti Pirelli. Hodnotit se ale nebude jen samotný dojem, který mladíci zanechají v porotě svou předvedenou jízdou, ale také jejich vystupování a například i interwiev před televizními kamerami. Na mladé jezdce tak čeká doslova křest ohněm.

Program prestižní akce Pirelli Stars Drivers Shoot-out Europe začíná v pátek 24. října v 19:30 slavnostním zahájením v hale výstaviště v centru rakouského Freistadtu. Páteční večer je pak věnován představování jednotlivých jezdců a veřejným rozhovorům se zástupci FIA, Pirelli a s hvězdami světového rallysportu.

V sobotu ráno čekají na jezdce Pirelli Stars Drivers Shoot-out Europe dvě série rychlostních zkoušek, kdy se dvě rychlostní zkoušky v blízkosti Freistadtu jedou vždy třikrát po sobě. Na první rychlostní zkoušku vyrazí první jezdec tři minuty před devátou hodinou ranní a do poledního servisu v areálu výstaviště ve Freistadtu přijede krátce před půl dvanáctou dopoledne. Odpoledne je na programu rovněž jedna rychlostní zkouška se třemi průjezdy, a to od 14:07. Mezi osmou a devátou hodinou večerní pak porota vyhlásí své rozhodnutí.

Celý program je otevřený pro diváky a rozhodně bude mít co nabídnout. Divácky vděčné jsou tři průjezdy jednou rychlostní zkouškou, které dovolují shlédnout vícekrát celé jezdecké pole bez nutnosti přejíždění. Českým fanouškům budou i některé názvy rychlostních testů povědomé z Jänner Rally. Sledovat současné naděje evropského rallysportu, a možná jednou budoucí hvězdy světových rally na asfaltových i šotolinových úsecích, tak bude jistě velmi atraktivní záležitostí. Blízkost centra této ojedinělé a atraktivní akce českému divákovi jistě zláká mnoho fanoušků motoristického sportu k sobotní návštěvě rakouského Freistadtu a k mohutné podpoře českého zástupce Martina Semeráda. Přijeďte do Freistadtu podpořit českého reprezentanta a ukažte tak světu, kteří fanoušci jsou ti nejlepší na světě, a koho si přejí vidět v soutěžích Mistrovství světa.

Sherlog Racing

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >