aktuálně: 37 uzavírek, 4 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Předstartovní horečka vrcholí, Jeseníky startují již v sobotu

3. října 2008

Před startem II. AZ pneu Rally Jeseníky 2008, která se jede v sobotu s centrem ve Šternberku a jeho malebném okolí, se uskutečnila oficiální tisková konference v prostorách Krajského úřadu Olomouckého kraje. Zúčastnili se jí zástupci z řad organizátorů, Olomouckého kraje, města Šternberk a hlavního sponzora. Zástupci médií byli seznámeni s historií Rally Jeseníky, aktuálními novinkami před sobotním startem, ale rovněž s plány do příštích let.

Jednatel společnosti AZ pneu s.r.o., Pavel Petruška představil společnost a osvětlil zástupcům médií důvod podpory Rally Jeseníky. „Naše firma se pohybuje na trhu již pátým rokem, přičemž jejími hlavními aktivitami je prodej kol a pneumatik na automobily. Působíme zejména na internetu České i Slovenské republiky, ale máme rovněž stále prodejny v Opavě a nově v Bratislavě. Díky našemu oboru máme blízko k automobilismu, který jsme se rozhodli podporovat. Jelikož se firma rozrůstá, hledali jsme silného a spolehlivého partnera, jakým je Rally Jeseníky. Celkem se účastníme tří podniků. Prvním je tuningový pohár probíhající celé léto, druhým náš AZ pneu Racing Team v závodech do vrchu a třetí aktivitou je dnes již druhý ročník Rally Jeseníky. V loňském roce se závod díky dobré práci organizátorů povedl, za což jim patří velký dík. Zároveň bych organizačnímu týmu rád popřál hodně úspěchů v letošním roce,“ uvedl jednatel společnosti AZ pneu s.r.o., Pavel Petruška. Zástupce Olomouckého kraje ing. Luděk Niče vyjádřil podporu kraje pro AZ pneu Rally Jeseníky, této předposlední soutěže šampionátu v jednodenních rallysptintech. „Olomoucký kraj jednoznačně podporuje AZ pneu Rally Jeseníky, jelikož pro kraj představuje organizátor AMK ECCE HOMO Šternberk záruku kvality. Z tohoto důvodu se také kraj rozhodl rally finančně podpořit.“

Přítomné novináře následně předseda organizačního výboru Vlastimil Malík ve stručnosti seznámil s průběhem finišujících příprav předposledního podniku devítidílného rallysprintového šampionátu AZ pneu Rally Jeseníky. Za organizační tým vyjádřil poděkování sponzorům soutěže v podobě Olomouckého kraje, města Šternberka a společnosti AZ pneu s.r.o., jelikož se tato podzimní soutěž v podhůří Jeseníků jede právě díky jejich podpoře. „Pro závodní jezdce je připraven program již od pátečního rána, kdy se začíná v 7:00 hodin výdejem itinerářů. Pro zlepšení průběhu jejich výdeje jsme na letošní rok připravili novinku v podobě pěti pracovišť, která celý proces urychlí. Následují seznamovací jízdy na tratích, které jsou od 14:30 hodin. Servisní zóna se nachází na kraji města Šternberk v bývalých kasárnách, stejně jako tomu bylo v loňském roce. V těchto prostorách je také připravena plocha pro vrtulník, který přiletí z Brna a bude sloužit pro televizní záběry. Start soutěže je v sobotu v 8 hodin ráno, na cílové rampě se první posádka objeví v 17:30 hodin,“ uvedl Vlastimil Malík.

Celý organizační tým II. AZ pneu Rally Jeseníky 2008 si za cíl klade rychlý a bezproblémový průběh soutěže. Do malebné podzimní rallysprintové soutěže se přihlásil neuvěřitelný počet celkem 138 posádek, což představuje v podmínkách České republiky letošní rekord. Ještě před samotným zahájením soutěže drží organizační tým primát v počtu přihlášek. Podle uvedeného počtu pořadatelé očekávají, že se v sobotu postaví na startovní rampu přes 120 posádek! Organizátoři již nyní vyvíjí aktivity vedoucí k budoucímu zkvalitnění této podzimní soutěže. Předseda organizačního výboru Malík při tiskové konferenci uvedl, že by se v dalších letech mohly přidat k současným dvěma šampionátům ještě další. A to například domácí mistrovství pro historické vozy nebo polský národní šampionát v rally. To by například znamenalo navýšení startovního pole zhruba o dalších padesát posádek od našich severních sousedů.

A co uvedl Vlastimil Malík k dalšímu vývoji Rally Jeseníky? „Do budoucna nechceme zůstat pouze u rallysprintu. Plánujeme posunout soutěž dále a dostat se do Mezinárodního mistrovství České republiky v rally. Z tohoho důvodu se některé rychlostní zkoušky posunuly i dále od města Šternberk a byl pozměněn charakter trati tak, aby si na něj mohli jezdci do příštích let zvyknout.“

Roman Ordelt

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >