aktuálně: 37 uzavírek, 2 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

34. Enteria Rally Příbram se představuje

7. září 2012

Události, které se v letošním roce odehrávají na naší rallyové scéně, jsou velmi trpké a vrhají na náš krásný sport špatné světlo. Je důležité, abychom se všichni zamysleli nad tím, co každý sám za sebe může udělat pro zlepšení situace a zajištění větší bezpečnosti na soutěžích. Udělat pro to můžeme něco úplně všichni, a to ať v roli diváka stojícího u trati, soutěžícího, a nebo v roli pořadatele.

Již jen měsíc zbývá do startu 34. Enteria Rally Příbram , která se uskuteční v termínu od 5. do 7. října letošního roku. Soutěž bude rozdělena do dvou etap, kdy sobotní etapa startuje v 8:00 na letišti v Dlouhé Lhotě u Příbrami (zde bude po celou dobu soutěže umístěno i zázemí soutěže a servisní areál) a bude složena z 8 RZ asfaltového povrchu a délkou 102 km. Nedělní etapa odstartuje na stejném místě a ve stejný čas, bude obsahovat 6 RZ o délce 63 km a cíl celé rally je předpokládán opět na letišti v Dlouhé Lhotě před čtrnáctou hodinou.

V pátek kromě shakedownu proběhne na náměstí TGM v Příbrami Předstartovní show. Zde si budete moci od 16-té hodiny vyzkoušet na nárazovém a otočném trenažéru BESIPu, jak se cítí posádka vozu při simulované havárii, vaše ratolesti si budou moci vyzkoušet jízdu zručnosti a další atrakce zaměřené zejména na bezpečnost silničního provozu. Slavnostní zahájení Rally proběhne v 17:30 a od 18-té hodiny vám v horní části náměstí představíme přední české posádky.

Jedním ze členů nového organizačního výboru 34. Enteria Rally Příbram je i úspěšný soutěžní jezdec Josef Peták. Položili jsme mu několik otázek, ve kterých vám chceme přiblížit zákulisí 34. Enteria Rally Příbram a novinky, které vás v letošní soutěži čekají.

Pepo, role organizátora rally je pro Tebe zcela novou disciplínou, a tak se nemohu nezeptat na to, jak ti to jde a jak si svoji novou zkušenost užíváš?

JP: „Musím říci, že ze strany organizace nemám žádné zkušenosti a velice si proto vážím týmu lidí, kteří dokáží soutěž zorganizovat.“

Soutěž se jede v pozměněném časovém modelu, tedy nezačíná se v pátek, ale až v sobotu a pokračuje se nedělní etapou. Jak to vnímáš jako jezdec a jak jako organizátor?

JP: „Ze strany jezdce to nemá zvláštní význam, je výhodou, že jezdci a členové týmů mají v týdnu konání rally jeden pracovní den k dobru, ale možná pro vzdálenější je to trochu horší s nedělním přesunem domů. Pro organizátory je výhodnější začínat v sobotu ráno, protože se tím vyhneme komplikacím páteční odpolední dopravní špičky včetně omezení autobusové dopravy.“

Jsou nějaké novinky na trati nebo se jedou osvědčené rychlostní zkoušky?

JP: „Vzhledem ke komplikacím a problémům, které jsme zdědili po předchozím pořadateli, jsme rádi, že jsme přesvědčili osvědčené pořadatele v již zaběhlých obcích a zkoušky jsme se snažili využít již ty známé, které doznaly dílčích změn. Pro diváky na Sedlčansku bude zajímavé přeskupení na zdejším náměstí v Sedlčanech, kde mohou vidět celé startovní pole.“

Co bys chtěl vzkázat divákům z pozice soutěžícího?

JP: „Přeji všem pěkný motoristický zážitek, ale zároveň bych chtěl všechny požádat o opatrnost a respektování pokynů pořadatelů.“

Co bys chtěl vzkázat divákům z pozice organizátora 34. Enteria Rally Příbram ?

JP: „To samé s ještě větším důrazem na bezpečnost. Dodržujte prosím bezpečnostní zásady a chovejte se zodpovědně. Zároveň bych je chtěl přizvat, kdo by chtěl rozšířit naše řady a pomoci nám se zajištěním bezpečnosti naší soutěže, aby nás kontaktoval na oficiálním e-mailu pořadatele reditelstvi@rally-pribram.cz“

Zbyněk Stach

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >