aktuálně: 41 uzavírek, 43 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Historický úspech Rufa Šport na IRC Barum Rally Zlín

6. září 2012

Po perfektnom výkone, ktorý predviedla v rámci prvej etapy Barum Rally Zlín posádka slovenského RUFA Šport Teamu, Tomáš Kostka - Miroslav Houšť na vozidle Škoda Fabia S2000, sa im podarilo v cieli celej súťaže tento fantastický výsledok nielen potvrdiť, ale v závere aj vylepšiť. Výsledkom je tretie miesto v absolútnom poradí, čo je v celej histórii seriálu IRC najlepší výsledok aký kedy dosiahol slovenský tím.

„V posledných dvoch testoch to mohlo byť aj lepšie, ale mali sme obuté intermedie a chcelo to slick, keďže obe rýchlostné skúšky boli úplne suché. Na Tesáku som síce niečo nabehol, škoda však tých pneumatík, ako som už povedal, mohlo to byť ešte lepšie. Sme však veľmi spokojní, kto by si pred súťažou bol čo len pomyslel, že dojazdíme prvý deň na štvrtej priečke absolútne. Rozhodovať sa ale bude hlavne zajtra. My si pôjdeme svoje tempo a radi by sme sa udržali niekde na špici. Bude to však veľmi ťažké. Bol by som rád, ak by sme dojazdili do cieľa najhoršie niekde okolo šiesteho miesta,“ vyjadril svoje myšlienky Tomáš Kostka v cieli prvej etapy Barum Rally Zlín.

Do druhej etapy, v rýchlostnej skúške Halenkovice odštartovali Tomáš s Mirom piatym najrýchlejším časom, čo znamenalo ukrojenie rozdielu medzi nimi a posádkou na treťom mieste v podobe tri celých sedem desatín sekundy. Po ďalšej rýchlostnej skúške, ktorou bola rýchlostná skúška Kudlovice však už figurovali na tretej priečke absolútneho poradia. V dvanástom teste, čiže poslednej rýchlostnej skúške prvej sekcie druhej etapy však zajazdil Tomáš až siedmy najrýchlejší čas, čo opäť znamenalo posun smerom nadol, na štvrté miesto. „Na Halenkoviciach som to trochu predal, vedel som totiž, že v tom lese bude miestami vlhko. Kudlovice som išiel ako, tak v tempe a na rýchlostnej skúške Maják som išiel zase opatrnejšie. Navyše som v nájazde do Pohořelíc trafil nejaký kameň, ktorý nám ohol disk a zvyšok rýchlostky som išiel s takýmto rozbitým kolesom. Som rád, že sa tomu nestalo nič viac. Teraz to už bude iba o tom nejako to dojazdiť a nemá význam zase tlačiť na Romana Krestu,“ vysvetlil dôvod menšej straty na dvanástom teste Tomáš Kostka.

Posledná sekcia Barum Rally Zlín zahŕňala v sebe rovnako ako predchádzajúca trojicu rýchlostných skúšok. Už v prvej z nich opäť Tomáš s Mirom poriadne zabrali a už spomínanému Romanovi Krestovi sa priblížili na rozdiel jedna celá osem desatín sekundy. Navyše v tomto teste odstúpil z dôvodu poruchy do tohto momentu na druhom mieste jazdiaci Jan Kopecký, čo samozrejme okamžite znamenalo pre posádku slovenského RUFA Šport Teamu posun na tretie miesto absolútneho poradia. Nasledujúcu, čiže štrnástu rýchlostnú skúšku síce ešte posádka RUFA Šport Teamu absolvovala, po nej však bola z dôvodu nešťastnej udalosti celá súťaž ukončená.

Napriek tomuto smutnému záveru treba konštatovať, že posádka slovenského RUFA Šport Teamu predviedla na súťaži zaradenej do seriálu Intercontinental Rally Challenge perfektný výkon, za čo jej v cieli celej IRC Barum Rally Zlín patrilo v absolútnom poradí tretie miesto. „Je mi samozrejme veľmi ľúto, ako napokon dopadla celá tohtoročná Barum Rally Zlín a že musela byť súťaž predčasne ukončená. Na druhej strane by som rád aj touto cestou poďakoval Tomášovi s Mirkom za perfektne odvedenú prácu, JM Engineering za perfektne pripravené vozidlo, ale aj našim fanúšikom, ktorí nás prišli do Zlína povzbudiť a hlavne partnerom za podporu, vďaka ktorej sme mohli tento perfektný výsledok v rámci podujatia zaradeného do seriálu IRC dosiahnuť. Všetkým ďakujem,“ vyjadril svoje pocity manažér RUFA Šport Teamu Ľubomír Kleman.

Miroslav Majláth

Další články

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >

Jak může správný výběr motorového oleje ovlivnit výkon a životnost motoru?

Žádné auto bohužel není nesmrtelné a jakmile přijde jeho čas, je nutné ho vyměnit za jiné. Správnou péčí ale můžete životnost svého oblíbeného vozu prodloužit.

zobrazit článek >