aktuálně: 37 uzavírek, 4 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Petákovo stříbro z domácí soutěže

24. září 2008

Po úspěšném vystoupení Petáka s Joskou v rámci Rally Agropa Pačejov, kde si tato dvojice zajistila s předstihem titul rallysprintových šampiónů pro letošní sezónu následovala domácí soutěž. Posádka Hroch Rally Teamu ve složení Josef Peták a Alena Benešová vyrazila vstříc Fuchs Oil Rally Příbram s vozem Peugeot 207 S2000.

Domácí dvojice začala na Ohrazenické rychlostní zkoušce pátým nejrychlejším časem. V dalším průběhu první etapy, která obsahovala pět měřených úseků, se však smíšená dvojice posunula na třetí místo s minimální ztrátou na druhého Tarabuse, jenž pilotoval vůz Fiat Grande Punto S2000. „Páteční část nám vyšla dle představ. Věděli jsme, že na Vencu Pecha nebudeme stačit, ale o další příčky jsme se chtěli poprat. Souboj s Mírou Tarabusem v první etapě se mi moc líbil a již jsem se nemohl dočkat druhého dne,“ vzpomíná s odstupem času na první etapu Josef Peták.

V nastoleném tempu pokračoval Peták i ve druhé etapě. Hned od začátku začal výrazně tlačit na druhého Tarabuse. Jezdce fiatu přeskočil v průběžném pořadí hned při prvním průjezdu Vystrkovskou RZ. Tarabuse zde porazil o devět vteřin a posunul se na stříbrnou pozici za vedoucího Pecha, na kterého v tu dobu ztrácel dvacet vteřin.

Hned na následujícím měřeném úseku chyboval Tarabus, a tak měla příbramská posádka ve složení Josef Peták a Alena Benešová ulehčenou pozici. Svoji příčku potvrdil jezdec Peugeotu 207 S2000 druhým časem hned na následujícím měřeném úseku, a tak si mohl ve zbývající části dojet pro letošní nejlepší výsledek v rámci Mediasport MMČR v rally. „S výsledkem jsem nesmírně spokojen. Auto fungovalo skvěle, veliký dík patří i mechanikům, kteří opět skvěle pracovali. Zároveň musím pochválit organizační výbor kolem Tondy Bergera staršího. Letos připravil velmi pěknou a bezchybnou soutěž. Jubilejní ročník to byl opravdu se vším všudy,“ zhodnotil v krátkosti příbramskou soutěž domácí jezdec.

V loňském roce na cílové rampě starosta města Příbrami, pan Řihák vyzpovídal Josefa Petáka. Ptal se, co pro něho udělalo město Příbram. „Zatím pro mě město Příbram nic neudělalo,“ řekl s úsměvem Peták.

Po této odpovědi pan Starosta slíbil, že na letošní ročník dvojici Peták - Benešová skutečně přispěje na benzín při Fuchs Oil Rally Příbram. Jestli se tak opravdu stalo, odpoví jezdec. „Pan starosta mě opravdu překvapil. Jak vloni na rampě slíbil, tak i učinil. Na letošní ročník nám přispěl a to ze svého! I proto jsem nesmírně šťastný, že vše dopadlo tak, jak dopadlo a mohli jsme slavit nejen rallysprintový titul, ale i druhé místo na domácích tratích.“

Petákovo druhé místo v rámci Fuchs Oil Rally Příbram znamenalo posun v celkové klasifikaci Mediasport MMČR v rally na čtvrté místo, kde předstihl Karla Trojana, startujícím s Petrem Řihákem. „Takové získání čtvrté příčky mě netěší. Byl bych daleko radši, kdyby mohli Karel s Petrem startovat v Příbrami také. Tímto oběma přeji brzké uzdravení a návrat na tratě rychlostních zkoušek,“ dodává závěrem druhý jezdec z Příbrami.

Marek Felt

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >