aktuálně: 41 uzavírek, 10 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Lounová v Pačejově zachraňovala čest pěti chlapů!

17. srpna 2012

Jednou jsi dole, jednou nahoře - toto staré dobré pořekadlo se teď vyplnilo i posádkám vsetínského JT Říha Group Rally Teamu na Rally Agropa Pačejov. Do jihozápadních Čech dorazila tradiční silná sestava, a sice Jaromír Tomaštík s brutálním JiTkou WRC, Martin Vlček s nabroušeným Minipegym, Zdeněk Pokorný s rozevlátou Myší a Olga Lounová černožlutým malým ďáblíkem. Přejít přes RZ3 se ale podařilo jen první dámě JTRT.

Prvními z pohledu JTRT byli ve startovní listině Jaromír Tomaštík s Jaroslavem Vrečkou a Subaru Impreza S12 WRC. No a jako první také bohužel odstoupili. Po výborném výkonu Jardy Tomaštíka v Kostelci se tentokrát vsetínské WRCo dostalo tak tak do cíle první rychlostní zkoušky. „Rally pro nás začala klasicky, jako vždycky zhasnutým motorem na startu RZ1. Po kilometru a půl nám přestal jít intercom, takže jsem musel jet na oči a aby toho nebylo málo, tak na zhruba třetím kilometru jsem se přetočil ve vracáku a musel jsem couvat. Naší velmi povedenou soutěž nakonec ukončil kámen, který byl v trávě, když jsem příliš katoval zatáčku na výjezdu z lesa. Myslel jsem nejdřív, že mám defekt, ale byla utržená spojovačka. Dojeli jsme sice do cíle rychlostky, ale pokračovat dál nešlo. Tady vidíte, jak jsou závody těžké, jednou jste dole, jednou nahoře,“ dodává s úsměvem Jaromír Tomaštík.

Toto se stalo na RZ1, následovala RZ2 a po ní už přišlo vojsko JTRT o další členy. Ze soutěže se museli odporoučet i Martin Vlček s Richardem Lasevičem. Peugeotu 206 Kit Car se porouchal alternátor. „Když jsme přejížděli z druhé na třetí erzetu, totálně se nám vytřískala baterka, protože nám odešel alternátor. Zůstali jsme tam stát a kluci pro nás museli přijet. Je to moc velká škoda, protože jsme odstoupili z 1. místa ve třídě díky takové banální závadě. Jinak do té doby šlo všechno super. Těšíme se už zase na další rally, protože závodit v Peugeotu se nám moc líbí,“ okomentoval důvod odstoupení v závodě Martin Vlček.

Ve chvíli odstoupení Vlčáka už stála část týmu JTRT u trati RZ3. Bylo totiž třeba obhlédnout nasazení konkurence. K tomu dokonale posloužil horizont před Třebohosticemi. Jenže když jím prolétli Zdeněk Pokorný s Klárou Šillerovou, za zatáčkou za ním cosi zašustělo. Modrobílá evo devítka se dál než na začátek obce nepodívala. „Po prvních dvou erzetách se zdálo, že jedeme vcelku svižně, ale na trojce jsem si špatně najel horizont a skončili jsme ve křoví, naštěstí přesně mezi dvěma stromy. Auto ale sklouzlo hodně hluboko z prudké stráně, takže jsme tam zůstali. Moc nás to mrzí,“ posteskl si Zdeněk Pokorný.

Všem tedy nakonec vypálila rybník první dáma JTRT Olga Lounová. Markéta Filáková si tentokrát dovolovala na dovolené, a tak ji na sedadle spolujezdce vystřídal ostřílený Jarda Novák. „Jela jsem s Jardou Novákem úplně poprvé a musím mu strašně moc poděkovat. Pro mě je to legenda a hlavně fantastický spolujezdec. Svými zkušenostmi mě, myslím, posunul kupředu a ráda bych se s ním určitě ještě někdy svezla,“ vysekla poklonu navigátorovi Olga Lounová a pokračovala s hodnocením závodu: „Kromě krize na jedné erzetě všechno klapalo úplně super. Jen nás moc mrzely zrušené rychlostní zkoušky. Pokud se ale jelo, bylo to opravdu pěkné.“ Nakonec z toho tedy bylo 70. místo absolutně, šesté ve skupině a třetí mezi dámskými posádkami.

Olga Lounová byla tedy jedinou členkou, která dokázala přejet cílovou rampu na horažďovickém náměstí a zachránila tak čest pěti chlapům a jedné dívce, kterým se to pro tentokrát nepodařilo. Je třeba ale dívat se dopředu a na dalším sprintu, čili Rally Jeseníky, může být všechno zase úplně jinak.

Předtím ale na posádky JTRT a také na celou soutěžáckou veřejnost čeká vrchol domácí scény - Barum Czech Rally Zlín.

Adam Blahouš

Další články

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >

Jak může správný výběr motorového oleje ovlivnit výkon a životnost motoru?

Žádné auto bohužel není nesmrtelné a jakmile přijde jeho čas, je nutné ho vyměnit za jiné. Správnou péčí ale můžete životnost svého oblíbeného vozu prodloužit.

zobrazit článek >