aktuálně: 41 uzavírek, 23 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Otevřené testování na RZ - Testovací den "Kočov 2012"

17. srpna 2012

Dovolujeme si všechny jezdce pozvat na 0. ročník otevřeného testování rallye automobilů, nazvaný „Titio Race Kočov 2012“, který se bude konat 25.8.2012 nedaleko města Tachov; konktrétně bude centem akce obec Kočov.

Ilustrační foto

Více o akci vysvětluje ředitel testování a manažer týmu v jedné osobě, David Karel: „Chtěli jsme uspořádat akci se svezením pro naše obchodní partnery a sponzory. Plánována bylaakce na starém letišti, kombinovaná s průjezdem po účelové komunikaci - to aby to nebylo jen svezení mezi kuželkami. Jenže povolení, která bylo potřeba zařídit, se rovnala počtu razítek pro standardní rychlostní zkoušku. To už raději skutečnou rychlostku, než jen letiště. Našli jsme nádhernou lokalitu a podařilo se nám zařídit vše potřebné. Byl by hřích nechat si testování na takovém úseku jen pro sebe. Rozhodli jsme se proto otevřít jej pro všechny. Trať proto zajistíme dle všech bezpečnostních standardů. K tomu všemu zde pro návštěvníky proběhne prezentace ÚAMK, který přiveze trenažer převrácení a kluznou plochu. A aby toho nebylo málo, bude zde probíhat natáčení Autosalonu TV Prima, která z testování chystá reportáž, což je další příležitost pro prezentaci. Prostě nám vlastní akce nějak nabobtnala pod rukama,“ říká ředitel akce s úsměvem.

Na účastníky čeká fantastická testovací RZ. Zkouška je koncipována jako uzavřený okruh o délce jednoho okruhu 6,2 km. Nalezneme zde kombinaci rychlých úseků, jízdu po široké silnici, uskákaný asfalt, ale i technický průjezd obcí. 83% zkoušky tvoří asfalt, zbylých 17% pak krásný šotolinový úsek. Akce se koná na kompletně uzavřených silnicích a neobsahuje přejezdy po otevřených komunikacích, což umožňuje i otestování syrových speciálů ve výstavbě, které administrativní testování a přechod na ´erka´ teprve čeká: „Pouze podotýkám, že z bezpečnostních důvodů je nezbytné, aby startující vozidla měla rám dle přílohy “J„, minimálně čtyřbodové pásy, vezla minimálně jeden 2 kg hasicí přístroj a byla vybavena funkčním odpojovačem baterie. Kompletní informace o bezpečnostní výbavě naleznete na stránkách soutěže.“

Zkouška se pojede 2x na dva okruhy v jednom směru (12,4km), 2x na dva okruhy v druhém směru (12,4km) a na závěr pak jeden okruh ve směru, který si odhlasují účastníci (6,2km). Celkem tedy 31 testovacích kilometrů. Chce-li posádka startovat, kvůli specifickému testování, v jiném režimu (5x1 okruh, nebo 1x2 + 3x1) je to samozřejmě možné. „Stačí uvést tuto skutečnost do přihlášky. Přizpůsobíme tomu její servisní zastávku a startovní pořadí. Víme, že se někteří piloti přijdou svézt jen pro radost, proto tomu akci přizpůsobujeme,“ dodává ředitel akce. Průjezdy zkouškou budou měřené, aby bylo možné porovnávat dopad nastavení na jednotlivé dosažené časy (a logicky i konkurenci). Ze soutěže budou k dispozici jak časy za každé kolo, tak součet časů. Mapa trasy bude zveřejněna 13.8.2012, počet posádek je zatím omezen číslem 50.

Vzhledem k tomu, že se jedná o testování, bude posádkám umožněno, aby této šance využily k prezentaci svých týmů svým sponzorům a partnerům, popřípadě je svezli a sami prezentovali své týmy. Proto na místě spolujezdce může být při každém průjezdu vezena jiná osoba.

Největší bolístkou podobných testovacích zkoušek bývá absence možnosti zahřát pneu a brzdy před zkouškou. Pořadatelé za tímto účelem kompletně uzavřeli příjezd ze servisní zóny až ke startu RZ o délce zhruba 1.5 kilometrupři šířce komunikace 7 metrů.Na start už tedy přijedou vozy v „provozní teplotě“. Servisní zóna bude umístěna na pevném, asfaltovém povrchu.

„Na organizaci akce spolupracujeme s ÚAMK, kterému bychom chtěli velice poděkovat. Namístě tak bude k vidění (a samozřejmě vyzkoušení) simulátor převrácení automobilu, předpokládáme umístění kluzné plochy, kde si “civilní„ řidiči mohou vyzkoušet smyk a jeho zvládnutí. Plánujeme zde i stánek mobilního pneu servisu. Řekl bych, že k vidění toho bude opravdu hodně a diváci nepřijdou zkrátka, už jen kvůli možnosti vidět natáčení Autosalonu,“ uzavírá David Karel.

Takže - plánujete-li v sobotu 25.8.2012 cestu na MS do Německa, zastavte se!

Více informací, přihláška, seznam přihlášených, harmonogram a technické předpisy lze nalézt na webové adrese www.titiorace.cz.

Zákruta.cz

Další články

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >

Jak může správný výběr motorového oleje ovlivnit výkon a životnost motoru?

Žádné auto bohužel není nesmrtelné a jakmile přijde jeho čas, je nutné ho vyměnit za jiné. Správnou péčí ale můžete životnost svého oblíbeného vozu prodloužit.

zobrazit článek >

Důležité doplňky pro dům a zahradu

Domov a zahrada jsou pro mnohé z nás oázou klidu a pohody. Usilujeme o to, aby se tam cítili komfortně a aby nám tam nic nechybělo. Na co obvykle zapomínáme?

zobrazit článek >