aktuálně: 41 uzavírek, 22 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Kostka s Houštěm se představí v Kostelci

27. července 2012

Rallysprintová sezóna vstupuje závodem v Kostelci nad Orlicí do druhé poloviny. Úvodní dva letošní závody zcela suverénně ovládli Tomáš Kostka s Miroslavem Houštěm, kteří pravidelně startují s vozem Citroën C4 WRC. Na Kopné a v Krkonoších bohužel vyšli kvůli haváriím naprázdno a zdramatizovali tak boj o rallysprintový titul.

Ilustrační foto

Kostelecký rallysprint je zařazen do šampionátu jednodenních soutěží vůbec poprvé, a tak na většinu posádek čeká trojice nových rychlostních zkoušek. Dvě z nich se pojedou dvakrát a nejdelší rychlostní zkouška Skuhrov - Hraštice dokonce třikrát. Pro Tomáše Kostku s Mirkem Houštěm to ale v letošní sezóně není nic nového. V uplynulých letech zlínský jezdec žádné sprinty zařazené do šampionátu neabsolvoval, a tak by se dalo říci, že bude v Kostelci ve výhodě. „Jako výhodu to příliš nepovažuji. Resp. do každého rallysprintu nastupujeme s jasným cílem, a tím je zvítězit a udělat tak další krok k zisku sprintového titulu. Od krkonošské rallye navíc uběhlo docela dost času. Sice jsem v pauze absolvoval závodní okruhový víkend v Polsku, ale jinak jsme se v rallyovém voze, kromě testu před Bohemia rally nesvezli. Na druhou stranu jsme vyplnili volný čas dopilováním rozpisu. Při posledním sprintu jsme havarovali kvůli chybnému rozpisu, a tak bylo zapotřebí udělat změny,“ řekl Tomáš Kostka.

Ve čtvrtek, krátce před odjezdem do místa konání pátého závodu absolvovala zlínská posádka nezbytný test, aby si vyzkoušela a provedla poslední změny na nastavení Citroënu C4 WRC. „Naposledy jsem testoval se Škodou Fabií S2000, a tak jsem si potřeboval zase na CéČtyřku pořádně zvyknout. Jedná se ale o špičkově připravený vůz, a tak sžívání jde hodně rychle a už teď se nemohu dočkat první ostré rychlostní zkoušky. Do Kostelce odjíždíme s cílem navázat na úvod sezóny a opět se posunout co nejblíže k vytouženému titulu. Pro tento úspěch jsme podřídili vše a uděláme pro to maximum. Už není čas na chyby, musíme jet rychle, zároveň ale dojet až na cílovou rampu,“ vzhlíží k závodu zlínský jezdec.

Tomáše Kostku čeká v následujících týdnech nabitý program. Kromě Kostelce jej čeká v srpnu další spritový závod v Pačejově, předtím ještě absolvuje další díl MMČR v závodech na okruzích a na závěr měsíce přijde další z vrcholů, kterým je start na domácí Barumce. „Od Kostelce mě čeká prakticky pět víkendů, kdy budu bojovat ať již na tratích rychlostních zkoušek nebo na okruzích. Po delší pauze jsem ale rád a těším se na všechny tyto závody,“ dodal jezdec Citroënu C4 WRC.

Marek Felt

Další články

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >

Jak může správný výběr motorového oleje ovlivnit výkon a životnost motoru?

Žádné auto bohužel není nesmrtelné a jakmile přijde jeho čas, je nutné ho vyměnit za jiné. Správnou péčí ale můžete životnost svého oblíbeného vozu prodloužit.

zobrazit článek >

Důležité doplňky pro dům a zahradu

Domov a zahrada jsou pro mnohé z nás oázou klidu a pohody. Usilujeme o to, aby se tam cítili komfortně a aby nám tam nic nechybělo. Na co obvykle zapomínáme?

zobrazit článek >