aktuálně: 37 uzavírek, 4 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Všechno zlé je k něčemu dobré

9. září 2008

To si řekl tým ROTO Plzeň po nevydařeném startu na rallysprintu v Pačejově.

Do závodu nešla posádka Jan Šlehofer - Renáta Mourková s touhou ovlivnit celkové výsledky mistrovství republiky, týmový pilot se soustředí na dvoudenní soutěže. Pačejov ale patří do Západočeského regionu a tým považoval za jakousi morální povinnost i vůči svým příznivcům, startovní rampu překonat.

Bohužel se totéž nepodařilo s rampou závěrečnou. První rychlostní zkouška byla ještě v pořádku, ale druhá všechno zhatila. Na dlouhé rychlé rovině před nájezdem do vojenského prostoru se náhle z motoru zakouřilo a byl konec. Posádka tak nedojela ani do Bílenic, na které se spolujezdkyně těšila, protože tu má chalupu. To bylo ale až na čtvrté zkoušce.

Technici ještě týž den motor v plzeňské dílně rozebrali a zjistili, že závadu zapříčinil prasklý pístní čep. „Rovinu jsme projeli, odbočili a po akceleraci začal motor tarokovat a rázem za námi nebylo vidět. Jen jsem řekl Renátě - to je konec a pak jsme zastavili,“ popsal osudný okamžik Jan Šlehofer.

Pátek před startem věnoval pilot s šéfmechanikem Luďkem Svobodou až do pozdního večera ladění podvozku a změny zřejmě přinesly žádoucí efekt. Přední i zadní náprava je teď tvrdší a jízdním vlastnostem to prospělo. „Moc mě mrzí, že jsme nemohli projet alespoň ten vojenský prostor. Tam by se na panelech a hupech ukázalo, jak na tom vůz v porovnání s barumkou je,“ zalitoval ještě Šlehofer.

Tým ale teď už hledí vpřed, k Příbrami. Závada se naštěstí projevila ještě na méně důležité soutěži, až přímo na poslední rallye v roce by to bylo horší. Dvojici Jan Šlehofer - Zbyněk Soběhart jde o celkový úspěch v Mediasport mezinárodním mistrovství ČR. Ve skupině A, kde se uděluje titul mistra republiky, musí k dosažení cíle dojet jakkoliv, ale v každém případě před Josefem Sedláčkem. Ve třídě A6 stačí k zisku celkového vítězství i páté místo, ale s podmínkou, že budou Chodové rychlejší než Petr Zedník.

Oba úkoly jsou reálné, ale zároveň také obtížné. Roli bude hrát příprava, soustředění, technika i štěstí. Mnohé může tým plným nasazením ovlivnit, zbytek nikoliv. Následující dny věnují všichni své práci maximum, ostatní záleží na vyšší moci.

Vladimír Dolejš

Další články

Nejkrásnější lokality vedle českých dálnic

Cestování po českých dálnicích nemusí být jen o rutinní jízdě z bodu A do bodu B. I když se na cestách potýkáme s dopravními zácpami a nekonečnými opravami, okolí českých dálnic skrývá množství nádherných a zajímavých míst, která stojí za to objevit.

zobrazit článek >

Ceny benzinu trápí mladé řidiče - cena ropy Brent je klíčovým faktorem

V poslední době se mladí řidiči stále více potýkají s rostoucími cenami benzinu, které značně zatěžují jejich rozpočet. Tento trend není jen výsledkem inflace nebo vládní politiky, ale především výkyvů na globálním trhu s ropou, konkrétně cenou ropy Brent, která má zásadní vliv na konečnou cenu pohonných hmot.

zobrazit článek >

Tipy pro efektivní stěhování: Jak ušetřit čas a peníze?

Stěhování v dynamických městech na realitním trhu s sebou vždy přináší výzvy. Kromě kolísajících nájmů a cen nemovitostí může být velkou výzvou také městská doprava a logistická omezení. V tomto článku se s vámi podělíme o nejlepší tipy a triky, které vám pomohou efektivně a úsporně se přestěhovat v rámci města.

zobrazit článek >