aktuálně: 37 uzavírek, 6 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Barum Rally v podání Seznam.cz Rally Teamu

29. srpna 2008

Na Barum Rally Zlín, vrcholné soutěži letošní domácí sezóny, reprezentovaly Seznam.cz Rally Team dvě posádky. Karel Trněný s Václavem Pritzlem, kteří se do Zlína vrátili po čtyřech letech, poprvé dojeli až do cíle. Naopak Radka Majera s Michalem Pohořelým se přidržela jejich smůla na domácích tratích a Barumka pro ně skončila již v sobotu dopoledne.

Pouhý týden měli mechanici Seznam.cz Rally Teamu, podporovaného partnery APM Automotive a Enterprise Media na to, aby po sprintu v Prachaticích, kde jeden z vozů havaroval, připravili oba týmové vozy Mitsubishi Lancer EVO IX na Barum Rally, druhý vrchol letošní sezony MMČR v automobilových soutěžích. Ke startu byl nominován Karel Trněný s Václavem Pritzlem a Radek Majer s Michalem Pohořelým. Stálý pilot týmu Sláva Ducháček společně se Zdeňkem Sekerákem řídili zázemí týmu v servisní zóně.

Vstup do soutěže obstarala diváky obležená večerní rychlostní zkouška v ulicích Zlína s neopakovatelnou atmosférou. Pro Radka Majera to byl premiérový noční start a hned zaplatil nováčkovskou daň.

„Atmosféra městské erzety mě natolik strhla, že jsem si zapomněl rozsvítit světelnou rampu. Teprve když jsem v neosvětlené části okruhu neviděl téměř nic, tak mi to došlo. Po rozsvícení rampy už jsem viděl jako ve dne, ale dojeli jsme jeden z pomalejších vozů, což se na podobných zkouškách stává. Bylo mi jasné, že žádný skvělý čas nezajedu, tak jsem se snažil, zejména na kostkách a autobusovém nádraží, ukázat něco pěkného pro diváky, kterých bylo okolo trati obrovské množství. Nicméně ne každý smyk se mi zadařil,“ bral úvod soutěže s nadhledem Radek, protože mu bylo jasné, že chléb se bude lámat až v sobotu a v neděli.

Bohužel pro Radka a Michala skončila letošní Barumka již na startu prvního Trojáku a to prasknutím poloosy. Posádka nechtěla riskovat poškození diferenciálu jízdou se třemi poháněnými koly, proto ze soutěže odstoupila.

Karlu Trněnému s Václavem Pritzlem se dařilo lépe. Nejenže náročnou soutěž dokončili, ale zejména ve druhých průjezdech zajížděli časy mezi nejrychlejší desítkou domácích jezdců. V bodovaném výsledku jim zabránila jen tříminutová ztráta na druhém Trojáku způsobená defektem.

Velký podíl na výsledku měl spolujezdec Václav Pritzl, jak dokazují i slova Karla Trněného: „Před Václavem smekám. Podal na Barumce obrovský výkon a byl lepší než já. Náš výsledek je jeho zásluha.“

Je tedy pochopitelné, že hodnocení připadne právě Václavu Pritzlovi. „Noční okruh, vzhledem k tomu, že Karel v noci hůře vidí a blesky fotoaparátu mu nedělají žádnou radost, jsme jeli tak, abychom se vyhnuli defektům o četné obrubníky. V sobotu před startem jsme se dohodli, že první průjezdy pojedeme na jistotu a toho jsme se drželi. Do druhých průjezdů jsme nasadili nové pneu a blížili jsme se bodované dvacítce, což v konkurenci, jaká se sešla, bylo dobré. Na Trojáku jsme ale někde na Májové dostali pomalý defekt a museli jsme měnit kolo. Nedále jsme pak jeli s podobnou taktikou, jako v sobotu, jen s tím rozdílem, že nové pneu ve druhém kole nevydržely a ztrácely své vlastnosti. I tak jsme spokojeni, vždyť jsme tu dlouho nejeli a vůbec poprvé jsme spolu s Karlem Barumku dokončili,“ uzavřel Václav Pritzl. Zbývá jen dodat, že dosažený čas je řadil na 14. místo mezi českými a slovenskými jezdci a nebýt defektu, byla by to první desítka.

„Barum Rally nabídla opět skvělou diváckou kulisu, která se jinde jen tak nevidí a potěšilo nás, že za vysoký vklad se posádkám dostává i servisu v podobě kvalitních materiálů a příjemného přístupu ze strany pořadatelů,“ hodnotí v závěru celou Barumku manažer Seznam Rally Teamu Radek Majer. „Jsme posádka z hloubi pole, přesto s námi bylo jednáno vždy velice přátelsky a korektně. Jiné soutěže by si z toho měly vzít příklad. Jsem spokojen s tím, jak jeli Karel s Václavem a upřímně jim gratuluji k dosažení cílové rampy. Najeté kilometry jsou na nich znát, jen škoda defektu mohlo to být ještě lepší. My jsme s Michalem bohužel dodrželi tradici a jako vždy a všude na domácí půdě jsme nedokončili ...“

Dalším startem posádek Seznam.cz Rally Teamu bude Agropa v Pačejově, což je pro změnu domácí soutěž pro Slávu Ducháčka a Petra Dufka.

-pr-

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >