aktuálně: 37 uzavírek, 5 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Z vinného sklípku rovnou k vítězství

28. června 2012

Agrotec Rally Hustopeče je jediným podnikem v kalendáři tuzemských rallyových šampionátů, který soutěžní peloton přivádí na pohostinnou půdu jižní Moravy. V kraji vína a slivovice se při hustopečské rally závodilo již poosmé, startovní pole však bylo v dosavadní historii této soutěže nejpočetnější. Mezi 80 posádkami, jež se v pátek večer vydaly na trať, nechyběli Martin Vlček a Richard Lasevič s Peugeotem 206 Kit Car, kteří si přijeli zkrátit více než měsíční pauzu v programu sprintového seriálu.

Posádka stáje JT Říha Group Rally Team teprve podruhé změřila síly s letos velmi silným startovním polem 'velkého' šampionátu. Obratného, ale výkonově lehce handicapovaného peugeota čekaly specifické tratě v prostředí Pálavy, kombinující technické pasáže ve vinicích s mimořádně rychlými úseky v otevřené krajině. Nechyběla ani šotolina, která v podobné míře nebývá na soutěžích mezinárodního seriálu příliš často k vidění. Bohužel, zasáhla vyšší moc a pořadatelé museli jeden z nejhezčích úseků tratě ještě před startem odvolat kvůli protestům ekologických aktivistů. Soutěž tím sice přišla o necelou desítku ostrých kilometrů, účastníci (a zvláště piloti 'předokolek') se však přesto shodovali, že hustopečská rally dá posádkám i technice hodně zabrat.

„Zkrácení tratě nás mrzí, protože se zrovna jednalo o úsek z kopce, kde se maže výkonový handicap našeho auta,“ posteskl si před startem Martin Vlček. „Naším hlavním cílem v Hustopečích je důkladný test před pokračováním sprintového seriálu. Určitě to ale neznamená, že bychom si nechtěli výsledkově spravit chuť po odstoupení v Krkonoších,“ dodal pilot.

Samotná soutěž byla tvořena dvanácti rychlostními zkouškami, rozdělenými do dvou dnů. První etapa přinesla noční průjezdy dvojicí kratších testů, v sobotu pak následovaly nejdelší a nejobávanější úseky itineráře. Páteční 'warm-up' neměl mít na vývoj rally zásadní vliv, už během něj však své účinkování ukončili Josef Peták, Jan Šlehofer a řada dalších favorizovaných jmen. Martin s Richardem se s nástrahami tratě seznamovali opatrně a v půlnočním cíli jim patřila sedmá příčka ve skupině 'dvoukolek', doplněná o stříbrný post ve třídě 6. Na odpočinek ale nebyl čas - sobotní start totiž organizátoři naplánovali už před osmou hodinu ranní.

Martin s Richardem se v sobotu dobře probudili a během dopoledne se jim v řídnoucím poli podařilo postoupit na první příčku v 'šestkách' a čtvrtou v kategorii. Jejich souboj s dravým Italem Elwisem Chentrem probíhal prakticky na každé rychlostní zkoušce a hrály v něm roli pouhé desetiny sekund. Když se Chentre čtyři zkoušky před cílem vrátil do vedení třídy, posádka peugeotu se mu chystala úder vrátit. Náročná trať a velké horko ale vzaly síly mnoha posádkám, mezi nimi i Chentremu a jeho fabii. Když na 10. RZ z technických důvodů odstoupil, o prvenství Martina Vlčka s Richardem Lasevičem nebylo pochyb. Čtvrté místo v kategorie 2WD a vítězství ve třídě 6 pak bylo doplněno ziskem solidní šestnácté pozice absolutně. A jak viděla náročnou soutěž posádka?

Martin Vlček: „Tratě byly docela těžké, myslím, že na předokolku obzvlášť. Několikeré průjezdy šotolinových pasáží se na voze podepsaly tak, že jen sčítáme škody a odpadlé nárazníky. Ale jinak to byl moc pěkný závod, velice náročný. Z mého pohledu zatím letos nic náročnějšího nebylo.“

Richard Lasevič: „Skvělé závody, moc jsem si to užil. Z mého pohledu těžko hledat výtku, počasí ideální, konečně jsem se trochu zahřál, auto mělo sice občas výpadky, ale nic neřešitelného a zásadního, snad jen moc nebrzdilo :-) Takže konečně můžu říci: Bylo fajne, pěkne a dluhe...“

Další soutěží v plánu týmu JT Říha Group je východočeská Rally Kostelec nad Orlicí, která se uskuteční o posledním červencovém víkendu.

Jiří Dokulil

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >