aktuálně: 41 uzavírek, 7 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

T&T: Dalmatýnka se zakousla do bronzu a nepustila!

25. června 2012

Sportovní drama bez jediné režijní chyby! Tak musel hodnotit dvoudenní boj o stupně vítězů každý, kdo sledoval průběh Agrotec Petronas Syntium Rally Hustopeče. Pro Jaromíra Tarabuse a Daniela Trunkáta mělo toto drama to nejlepší možné vyvrcholení, protože to byli v cíli právě oni, kdo se radoval ze třetího místa v absolutním pořadí.

Jestliže měla dvojice „T&T“ ke specifické jihomoravské soutěži až do letošního ročníku poněkud ambivalentní vztah, po letošku bude zřejmě vše jinak. Letošní Rally Hustopeče jí totiž přinesla jeden z dosavadních největších sportovních zážitků v životě. Již večerní páteční etapa napověděla, že se chystá k velkému souboji. Elitní pětka se za sebou totiž na všech pátečních rychlostních zkouškách seřadila v pořadí Kopecký, Kresta, Pech, Tarabus a Valoušek, přičemž rozestupy byly mezi všemi podstatně menší, než jsme byli zvyklí na předchozích soutěžích. To platilo zejména právě v případě posádky „dalmatýnské“ fabie S2000, když na třetího Václava Pecha měla ztrátu pouhých osm sekund a stejně malý náskok ji naopak dělil od pátého Pavla Valouška.

Pocity posádky z pátečního večera byly následující. Jaromír Tarabus: „Po úvodní večerní sekci jsem měl obavu, zda se nám podaří zajíždět srovnatelné časy s Vaškem Pechem a Pavlem Valouškem i v noci za tmy, ve které se nám letos zatím příliš nedařilo. Tyto obavy se však nepotvrdily. Vašek nám ujel pouze o pár sekund, na Pavla jsme dokonce nějaké sekundy k dobru získali.“ Daniel Trunkát: „Hustopeče, to je obtížný, rychlý a velmi specifický mix asfaltu a šotoliny. Po pátku jsme byli příjemně překvapeni, že jsme neztratili to, co na předchozích soutěžích. Na Vencu Pecha jsme tedy chtěli v sobotu určitě zkusit zaútočit.“

Zmíněný úmysl Mirovi s Danem v první sekci druhé etapy vycházel. Až do polední servisní pauzy se odstup od posádky plzeňského Mini nezměnil ani o píď a zůstal na hodnotě 8 sekund. Útok ovšem přicházel také zezadu, když Peugeot Pavla Valouška během dopoledne ukusoval vteřinu po vteřině ze své ztráty a přiblížil se až na 3,5 sekundy. Jaromír Tarabus: „Sobota navázala na pátek. Pavel jel první polovinu dne velmi rychle a neustále nás stahoval.“ Daniel Trunkát: „Závod už nyní postupně gradoval. Když jedeš dva dny v pěti až deseti sekundách se soupeři před tebou i za tebou, má to úplně jiný náboj, než když vás dělí půl minuty nebo více.“

K zásadnímu útoku na třetí příčku a zároveň protiútoku před dotírajícím Valdou zatroubila posádka Tarabus-Trunkát na šestnácti kilometrech první RZ Bořetice. Zde se podařilo zajet druhý absolutní čas i před Janem Kopeckým, ale hlavně před Pechem a Valouškem. Jaromír Tarabus: „RZ 9 jsme jeli velmi agresivně, někdy až příliš zeširoka. Některé úseky, zejména závěrečný, to už bylo hodně nadoraz.“ Dan Trunkát: „Zásadní pro nás byla RZ 9, místy to už byl totální flat-out na 110 %, tedy za hranou. On-board z této RZ bude stát za to.“

Na následující RZ si vyhrocený souboj bohužel vybral svoji daň. Černý petr tentokrát zůstal v ruce posádce Pech-Uhel, která v jedné zatáčce vylétla zadní částí vozu mimo trať, kde čekal strom. Souboj o třetí místo se tím ovšem pro ´T&T´ paradoxně ještě více zdramatizoval. „Díky naší jízdě naslepo ve zvířeném šotolinovém prachu za poškozeným vozem Václava Pecha se na nás opět více dotáhl Pavel Valoušek. To však nemohl nikdo ovlivnit. Chtěli bychom zde opravdu velmi poděkovat Václavu Pechovi s Petrem Uhlem za to, že nás nezbrzdili a maximálně starostlivě nám uvolnili trať. Tím nám umožnili nadále bojovat o třetí místo s Pavlem Valouškem,“ děkuje svorně svým tentokrát méně šťastným soupeřům posádka černobílé Bruco fabie S2000.

Do souboje o třetí místo v posledních dvou RZ tedy vstupovali Jaromír s Danielem s nicotným náskokem 2,4 sekundy. „Druhý průjezd RZ Bořetice jsme už nejeli v takovém agresivním stylu jako první. Celkově se nám tato RZ příliš optimálně nepovedla. V poslední RZ 12 jsme měli krizovou situaci v zatáčce, kde předtím skončil Venca Pech. Závěr RZ se nám ale podařil dobře. Díky tomu jsme “Valdovi„ vrátili zpět čtyři desetiny sekundy, které nám nadělil na předchozí RZ a v cíli soutěže jsme na něj měli naprosto stejný náskok, jako před poslední sekcí,“ popisuje infarktový finiš s tím nejlepším možným koncem pilot.

A hodnocení celého závodu z úst posádky? Jaromír Tarabus: „Jeden z největších zážitků v naší kariéře. Pokud bychom to měli srovnat s naší vítěznou deštivou Příbramí 2010, tak tam došlo k opravdovému dramatu až na poslední rychlostní zkoušce. Ovšem tady to bylo od začátku do konce celý závod a souboj gradoval až do úplného finále. Samozřejmě, stála při nás nutná dávka štěstí, která je při takovýchto soubojích vždy nezbytná.“

Daniel Trunkát: „Naše třetí místo z velké části patří Romanu Krestovi za to, jak nám na tuto soutěž nastavil auto, což byla naprostá fantazie. Celý Kresta racing má tedy na výsledku lví podíl. Auto fungovalo super od začátku do konce a nám se podařilo neudělat za celý závod žádnou významnější chybu, která by se zde okamžitě promítla do výsledků. Pokud by se nám takto dařilo i na obtížné Bohemii, bylo by to maximum, co si můžeme přát.“

Nakolik se toto přání splní, uvidíme již za tři týdny na legendární Rally Bohemia v termínu 13.-15. července. Pro zajímavosti ze zákulisí týmu můžete zatím navštívit na facebooku profil Tarabus&Trunkát rally team.

Aleš Holakovský

Další články

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >

Jak může správný výběr motorového oleje ovlivnit výkon a životnost motoru?

Žádné auto bohužel není nesmrtelné a jakmile přijde jeho čas, je nutné ho vyměnit za jiné. Správnou péčí ale můžete životnost svého oblíbeného vozu prodloužit.

zobrazit článek >