aktuálně: 41 uzavírek, 11 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

T&T před polovinou sezony čtvrtí

21. června 2012

Ani jsme se nenadáli, a česká rallyová sezona se již přehoupla do své druhé poloviny. Pro dvojici „T&T“, alias Jaromíra Tarabuse a Daniela Trunkáta, se však bude sezona překlápět díky absenci na úvodní Jänner rally až právě na nastávající Rally Hustopeče mezi vinicemi.

Ilustrační foto

T&T se v letošní sezoně netají, že jejich ambicí je boj v elitní trojce absolutního pořadí, byť je tam i díky účasti továrního týmu Škoda motorsport letos nejsilnější konkurence za celou řadu posledních let. Situaci plně naplňující toto přání přinesla posádce hned březnová Valašská rally, kde se dařilo zajíždět časy srovnatelné s Václavem Pechem a místy i týmovým kolegou Romanem Krestou. Odstup na třetí příčku v cíli činil pouze 35 sekund. Cenným skalpem pak byla porážka předloňského mistra republiky Pavla Valouška v přímém souboji.

Povzbuzena valašským výkonem, který byl oceněn diváckou i novinářskou veřejností a cenou Motor Sport News Trophy, odjížděla posádka ´reverzně-dalmatýnské´ fabie S2000 na naši nejstarší existující soutěž, Rally Šumava Klatovy. Při absenci Peugeota Pavla Valouška se hlavní pozornost ´Miry´ a Dana soustředila na souboj s Václavem Pechem. Ten však v páteční noční etapě dopadl o vcelku výrazných 27 sekund ve prospěch plzeňského soupeře. V druhé etapě už sváděla T&T Fabia s Mini Cooperem Václava Pecha na jednotlivých rychlostních zkouškách vyrovnanější souboj. Ten však skončil předčasně, když Václav Pech skončil s vylomeným kolem a ´u Tarabusů´ se tak mohly slavit první letošní stupně vítězů v podobě třetího místa.

Pauzu mezi Šumavou a Krumlovem vyplnil tým tradiční účastí na domácím Rallysprintu Kopná. Zde bylo vítězství mezi ´ne-WRCy´ a čtvrtá příčka absolutně byla asi maximem možného, přestože hlavním cílem bylo testování vozu.

Po Kopné již následovala Rallye Český Krumlov, která přinesla posádce, navzdory nočnímu technickému problému, čtvrté místo. Bohužel, večer po skončení soutěže všechny šokovala zpráva o tragickém úmrtí spolujezdce Aleše Zimolky, která veškeré předchozí sportovní výsledky učinila zcela nepodstatnými...

Před nastávající Rally Hustopeče figurují T&T v tabulce šampionátu na průběžném čtvrtém místě, který budou chtít minimálně udržet. Na co v souvislosti s touto rally mohou Mira s Danem vzpomínat a na co se naopak těšit?

Dan Trunkát: „Hustopeče jsou pro mě společně s Barumkou v podstatě domácí podnik. V roce 2008 v době Mirova zranění jsem až do poruchy motoru úspěšně absolvoval tuto soutěž s Jozefem Bérešem. Rok 2009 máme ještě v paměti kvůli velké havárii do stromu, po které jsme skončili oba v místní nemocnici - naštěstí bez následků na zdraví. Zatím poslední absolvovaný ročních 2010 se vyznačoval obrovským vedrem a čtvrtou příčkou v absolutním pořadí s naší tehdejší Fionou.“

Jaromír Tarabus: „Hustopeče jsou velmi specifickou soutěží. Přestože jsou určitě zpestřením našeho mistrovství, charakterem tratí nepatří zrovna k mým nejoblíbenějším podnikům. V době konání Hustopečí panují zpravidla buď velká vedra, nebo počasí s nevyzpytatelnými přívalovými dešti. Obojí je poměrně náročné, ať už na fyzičku, nebo zejména na volbu pneumatik. Uvidíme, co přinese letošní ročník. Na samotnou soutěž se samozřejmě již velmi těšíme a zveme k trati všechny fanoušky.“

Aleš Holakovský

Další články

Co byste měli vědět o pneumatikách Bridgestone a proč jsou skvělou volbou?

Bridgestone, světový lídr v produkci pneumatik, nabízí špičkovou technologii a inovace v rámci pneu pro osobní vozy, SUV a 4x4. Tady se podíváme na to co je značka Bridgestone vlastně zač, jaké pneu nabízí a co za výhody přináší řidičům, kteří hledají spolehlivost, bezpečnost a výkon.

zobrazit článek >

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >

Jak může správný výběr motorového oleje ovlivnit výkon a životnost motoru?

Žádné auto bohužel není nesmrtelné a jakmile přijde jeho čas, je nutné ho vyměnit za jiné. Správnou péčí ale můžete životnost svého oblíbeného vozu prodloužit.

zobrazit článek >