aktuálně: 41 uzavírek, 1 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Černý Citroën míří do kraje hroznů

19. června 2012

Agrotec Petronas Syntium Rally Hustopeče, tak zní poněkud tajemně a chemicky název další ze soutěží Mediasport Mezinárodního mistrovství České republiky v rally, která se uskuteční v kraji, kde chemie příliš vítaná není.

Vinaři z okolí Hustopečí by nebyli zřejmě příliš rádi, kdyby se do jejich láskyplně vyráběného produktu nějaká nežádoucí chemie dostala, a proto budou ostřížím zrakem sledovat, jak si povedou soutěžící na Rally Hustopeče, kteří se dostanou se závodními vozy nezřídka přímo i do vinohradů. Počínání jezdců na trati budou sledovat i desítky tisíc fanoušků motorismu, kteří se o nadcházejícím víkendu přijedou podívat na jednu z nejatraktivnějších rally v České republice. Rally Hustopeče je totiž známá tím, že na mnoha rychlostních zkouškách lze nalézt části tratě na divácky atraktivním, ale České republice jen zřídka využívanému šotolinovém povrchu. Právě na tuto výzvu se už nyní těší posádka Jan Černý - Pavel Kohout s Citroënem DS3 R3T, který do Hustopečí vyrazí ve své tradiční černé barvě, která má ale tentokrát i hodně smutný černý lesk.

„Hodně námi otřásla zpráva o smrti našeho známého, spolujezdce Garetha Robertse, kterého jsme dobře poznali loni, při naší účasti ve WRC Academy. S Craigem Breenem byli naši soupeři, ale i přátelé současně. Byla to sehraná dvojka a loni vyhráli WRC Academy oprávněně, protože byli nejlepší. Je to hodně smutné, co se na Rally Targa Florio stalo. Rodině Garetha vyjadřujeme hlubokou soustrast a Craigovi přejeme hodně sil v téhle pro něj nelehké situaci,“ začíná smutně Jan Černý.

V Hustopečích už ale musí průběžně vedoucí posádka Mezinárodního mistrovství České republiky v rally v kategorii dvoukolek myslet na něco úplně jiného. Jejich cílem je opět vítězství v kategorii dvoukolek a v Citroën Racing Trophy, ale také současně i co nejlepší umístění v absolutní klasifikaci. Tentokrát to ale nebude zřejmě tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. „Rally Hustopeče známe dobře z našich předchozích startů. Dost často se zde odbočuje a zrychluje z malých rychlostí, a to dvoukolce proti čtyřkolkám obecně příliš nesedí. Navíc na šotolinových úsecích dvoukolka také není tak rychlá. Určitě ale budeme tahat, co to půjde. Jet jenom takticky na vítězství ve dvoukolkách pro nás má sice význam z hlediska bodů, ale my se chceme posunovat stále dál,“ vysvětluje svůj postoj k vyčkávací jízdě Honza Černý.

Citroën DS3 R3T Honzy Černého prošel v uplynulém týdnu pečlivým nastavením podvozku, při kterém se tým soustředil na tlumiče, jenž Černého - Kohouta v uplynulých závodech potrápily. „Uvidíme, udělali jsme nějaké změny, vypadá to dobře, ale tím nejlepším testem je až skutečný závod, kam už se moc těším,“ uzavírá Honza Černý.

Černý Citroën DS3 R3T týmu Černý Racing vyrazí do Rally Hustopeče se startovním číslem 15 na dveřích. Budeme s napětím očekávat kam až se podaří posádce Černý - Kohout vystoupat pořadím oproti svému startovnímu číslu. V Hustopečích na ně čeká celkem 12 rychlostních zkoušek a cíl v Hustopečích na náměstí, kterým první posádka přejede v sobotu 23.6.2012 po osmnácté hodině.

-pr-

Další články

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >

Jak může správný výběr motorového oleje ovlivnit výkon a životnost motoru?

Žádné auto bohužel není nesmrtelné a jakmile přijde jeho čas, je nutné ho vyměnit za jiné. Správnou péčí ale můžete životnost svého oblíbeného vozu prodloužit.

zobrazit článek >