aktuálně: 41 uzavírek, 8 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Testoval Martin Prokop na Kramolín?

4. června 2012

O tomto víkendu proběhlo závěrečné testování Josefa Petáka před nadcházejícím Mistrovství světa v sidecarcrossu, jehož součástí bude i vložený závod legend, na jehož startu nebude chybět ani příbramský jezdec. Na testu ale nechyběl ani další skvělý český rallyjezdec Martin Prokop. Ani ten neodolal třem kolům a po absolvování několika okruhů nás možná čeká v Kramolíně další překvapení.

Pozorný divák si ale jistě nemohl nevšimnout, že se na několik okamžiků místo stálého spolujezdce Petra Lundáka objevil vedle Pepy Petáka jiný pasažér. Tím nebyl nikdo jiný, než Martin Prokop, který v letošní sezóně mistrovství světa v rally zaznamenal historicky nejlepší výsledek českého rallysportu. Jihlavský jezdec po několika instruktážních kol usedl sám za řídítka. Vedle si ale nesedl Pepa Peták, ale Jarda Homolka. Je tedy možné, že se v Kramolíně dočkáme dalšího velkého překvapení, a že sajdkárové světové šampióny doplní i jeden rallyový.

„Láká mě vyzkoušet si všechny sporty, které jsem neměl doposud možnost vyzkoušet osobně. Pepík Peták již několik let vždycky večer v hospodě vykřikuje, jak bychom na sajdě nevydrželi ani jedno kolo. Nikdo jsme mu to nechtěli věřit a jen jsme se v duchu smáli. Když jsem si to ale vyzkoušel na vlastní kůži, tak mohu potvrdit, že měl málem pravdu. Sajdkárkros je nesmírně fyzicky náročný sport. Klobouk dolu před Pepíkem, který je schopen dělat se svým strojem doslova divy. Co se týká řízení, to se zvládnout dá, ale absolvovat několik ostrých kol, to byl problém i pro mě a to se snažím udržovat fyzičku myslím si na dobré úrovni. Tato disciplína mě uchvátila natolik, že rozhodně nevylučuji, že se na některém ze závodu objevím. Myslím si, že by to byla skvěla příprava na další závody mistrovství světa v rally. Čeká nás ještě dlouhá sezóna a náročnější fyzická příprava by nám určitě neuškodila,“ řekl průběžně sedmý jezdec letošní sezóny WRC.

V termínu od 9. do 10. června se totiž uskuteční v Kramolíně Mistrovství světa Grand Prix ČR v sidecarcrossu. Představí se zde ty nejlepší dvojice na třech kolech. V rámci závodního víkendu bude také vložený závod nejlepších světových a českých dvojic sajdkárkrosu minulosti na dobových strojích, včetně pravidelného účastníka MMČR v rally Josefa Petáka, který se v Kramolíně představí se svým spolujezdcem Petrem Lundákem na dvouválcovém stroji Kawasaki 1000, na kterém startoval mimojiné v letech 1984-85 za německý tým Kawasaki Umbach Petákův strýc Jaroslav.

Marek Felt

Další články

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >

Jak může správný výběr motorového oleje ovlivnit výkon a životnost motoru?

Žádné auto bohužel není nesmrtelné a jakmile přijde jeho čas, je nutné ho vyměnit za jiné. Správnou péčí ale můžete životnost svého oblíbeného vozu prodloužit.

zobrazit článek >